Renée Luth 2019-2020

Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, maakte maandag 4 februari 2019 in het Grand Theatre bekend dat Renée Luth (1979, woonachtig in Haren) zich de komende twee jaar Stadsdichter van Groningen mag noemen. Zij volgt Lilian Zielstra op. Renée Luth is al vele jaren actief in Groningen als dichter, docent, filmmaker, beeldend kunstenaar en cultureel organisator. Twee dichtbundels van haar hand verschenen bij uitgeverij Passage. Als workshopdocent en ‘taalcoach’ voor o.a. Poëziepaleis en Urban House werkt ze veel met kinderen en jongeren met een grote verscheidenheid aan culturele achtergronden.

Nadat ze vijftien jaar in de stad Groningen had gewoond, verhuisde ze twee jaar geleden naar Haren. Nu Haren en Ten Boer deel uitmaken van de nieuwe gemeente Groningen, wil Renée Luth als Stadsdichter haar steentje bijdragen aan de verbinding van Stadjers en de bewoners van de gefuseerde gemeenten. Ze wil zich daarnaast inzetten voor meer zichtbaarheid van gedichten in de openbare ruimte, en voor de literaire talentontwikkeling van kinderen en jongeren.

Na haar verkiezing op 4 februari heeft Renée heel vaak in het openbaar opgetreden als stadsdichter. Op het Bevrijdingsfestival, tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap, bij Keti Koti, Allerzielen, Kristallnacht, bij het bezoek van de Poëziebus aan Groningen. Ook opende ze het festival Dichters in de Prinsentuin en presenteerde ze Dichters in het Donker.

En sinds kort is ze te zien op op tv als tafeldame bij RTV-Noord.

Niet alle optredens zijn openbaar; Renée doet ook veel met kinderen en jongeren, vaak op scholen. Ze gaf workshops gedichten maken voor kinderen tijdens een project over armoede met Sint Maarten en praatte met Jaap Robben en 120 scholieren over het boek Birk van Robben.

Ze trad op tijdens de raadsvergadering waar burgemeester Peter den Oudsten afscheid nam en een paar dagen later tijdens de installatievergadering van burgemeester Koen Schuiling. 
Op het afscheid voor genodigden van burgemeester Den Oudsten werd een mooi filmpje vertoond, het werd gemaakt door Renée. Het is hier te zien.

Als stadsdichter word je ook veel gevraagd voor jury's en prijsuitreikingen. Bijvoorbeeld wanneer Groningen het mooiste station van Nederland blijkt te hebben. Of wanneer de Groninger Cultuurprijs wordt uitgereikt, de nieuwe kinderdichter van Groningen (of Hoogeveen) moet worden gekozen, wanneer er Taalhelden in het zonnetje worden gezet in de Week van de Alfabetisering of wanneer er een winnend sonnet moet worden gekozen in een sonnettenwedstrijd.