Startlocatie: Wonderland, starttijd: 19.30, eindtijd 23.30
Deze route begint met Johan Fretz en Raoul de Jong die voorlezen uit hun boeken over hun Surinaamse roots. Na een gesprek tussen Arthur Japin, Jennifer Nansubuga Makumbi en Ngyen Phan Que Mai over schrijven over het verleden ga je naar een interview met één van Nederlands bekendste auteurs: Marcel Möring Je sluit de avond af met een gesprek met Manon Uphoff.

Luister! Johan Fretz en Raoul de Jong lezen voor uit Onder de Paramariboom en Jaguarman
Johan Fretz en Raoul de Jong schreven allebei over Suriname. Het land van zijn moeder, het land van zijn vader, het land waar roots liggen. Twee boeken die je absoluut gelezen moet hebben, maar waar je tijdens Het Grote Gebeuren ook naar kunt luisteren! Want Fretz en De Jong lezen voor uit “Onder de Paramariboom” en “Jaguarman”.

Perspectief op het verleden met Arthur Japin, Jennifer Nansubuga Makumbi en Nguyễn Phan Quế Mai
De Ugandese schrijfster Jennifer Makumbi, de Vietnamese schrijfster Nguyen Phan Que Mai en schrijver Arthur Japin schrijven romans waarin het verleden een flinke rol speelt. Met minder of meer historische elementen kleuren ze de feitelijke geschiedenis van de eigen omgeving, land of cultuur in met verbeelding. In dit programma spreken ze met Hans Goedkoop (o.v.) over hun schrijverschap, over hoe je geschiedenis tot leven kunt wekken waarvan je zelf geen deel hebt uitgemaakt en hoe hun werk bijdraagt aan het herinneren van een periode of situatie.

Nguyen Phan Que Mai schreef de roman The mountains sing, het familieverhaal van haar eigen voorouders tegen de achtergrond van de Vietnamese geschiedenis van de afgelopen honderd jaar. Jennifer Nansubuga Makumbi schreef Kintu, een monumentaal epos tegen de achtergrond van de geschiedenis van Oeganda vanaf halverwege de 18de eeuw zoals ze die leerde kennen uit verhalen en legendes. Arthur Japin neemt deel aan Het Grote Gebeuren ter promotie van Mrs. Degas, maar brengt, zoals je weet, in vrijwel al zijn werk historische figuren tot leven, maakt ze tot mens.

Marcel Möring
Marcel Möring leidt het gesprek over Hermine de Graaf. Hij is ook één van Nederlands bekendste schrijvers en wordt geinterviewd over zijn eigen werk. Hij debuteerde met het bekroonde Mendels Erfenis. Andere bekende romans van Möring zijn Het grote verlangen en In Babylon. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste roman Amen, zijn meest persoonlijke boek. Een nietsontziend onderzoek naar wat we liefde noemen, hoe het begint en hoe het eindigt, hoe we leven in het verhaal dat we onszelf daarover vertellen.

Manon Uphoff
Vallen is als vliegen, de roman van Manon Uphoff uit 2019, stond op de shortlist voor de Bookspot Literatuurprijs (voorheen de AKO-literatuurprijs) en was vorig jaar de aanleiding om haar uit te nodigen voor Het Grote Gebeuren. Dit jaar won Uphoff o.a. de Charlotte Köhlerprijs voor haar hele oeuvre. Een goede reden om haar niet allleen aan het woord te laten over Hermine de Graaf (in de routes Zalmroze (route 1) en Turquoise (route 2)) maar ook over haar verzameld werk tot nu toe. Haar gesprekspartner is Cunera van Selm.

Route 8 Lentegroen

Geplaatst: wo, 16 december 2020