Startlocatie: Camera 5, starttijd: 19.30, eindtijd 23.15

Route 7 leidt je naar een gesprek met Lize Spit, haar tweede roman Ik ben er niet verscheen begin december, en daarna naar een interview met Marijke Schermer, vorig jaar verscheen haar roman Liefde, als dat het is. Na een gesprek tussen Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en Emma Lesuis over hun Surinaamse roots, sluit je de avond af met een interview met Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van het veelgeprezen Kintu.

 

Lize Spit
Van Het smelt, Lize Spits bejubelde debuutroman, zijn intussen 180.000 Nederlandstalige exemplaren verkocht, het boek werd bovendien vertaald in dertien talen. Begin december verscheen Ik ben er niet, de langverwachte tweede roman van de Vlaamse schrijfster; een roman onder tijdsdruk, over een verminkte relatie, wantrouwen, moed en angst. Lize Spit studeerde scenarioschrijven in Brussel en publiceerde onder andere gedichten en korte verhalen in de tijdschriften Tirade, Het liegend konijn, De Gids en Das Magazin.

Marijke Schermer
In haar derde roman gaat Marijke Schermer verder op de weg die ze eerder insloeg: ook Liefde, als dat het is, gaat over relaties en hoe je als individu je eigenheid kunt bewaren. Marijke Schermer groeide op in Groningen, volgde in die tijd de Vooropleiding Theater (nu: De Noorderlingen)en ontwikkelde zich tot schrijver, regisseur en docent. Ze schreef toneelstukken, libretto’s, korte verhalen en romans. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs voor haar theaterwerk. Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020. Van haar verscheen in 2019 de roman Nulversie, over het spelen van rollen binnen relaties. Daarmee lijken we meteen het eerste gespreksonderwerp te pakken te hebben. Op het festival vertelt ze onder meer hierover in gesprek met schrijver en filmjournalist Basje Boer.

Suriname | waar kom je echt vandaan, een panelgesprek met Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en Emma Lesuis
Een jonge generatie gaat op zoek naar haar roots in Suriname. Schrijvers Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en theatermaakster Emma Lesuis, allemaal in Nederland geboren, zochten naar een vader, een moeder, een familiegeschiedenis en maakten iets moois! Tijd voor Het Grote Gebeuren om deze verhalen op te duiken. Laat je meevoeren van Schiphol naar Zanderij Airport, kom aan in Paramaribo, zet wat eten op tafel en luister naar de verschillende verhalen met de gemeenschappelijke elementen als afkomst, avontuur, familie, kleur, slavernijverleden en tropisch regenwoud.

Jennifer Nansubuga Makumbi
Jennifer Nansubuga Makumbi schreef Kintu, een monumentaal epos tegen de achtergrond van de geschiedenis van Oeganda vanaf halverwege de 18de eeuw zoals ze die leerde kennen uit verhalen en legendes. Jennifer Nansubuga Makumbi is schrijver en docent. Ze begon met schrijven op haar vijftiende en heeft poëzie, korte verhalen, toneelstukken en romans geschreven. In 2013 verscheen haar debuutroman Kintu (2013), gevolgd door onder andere de verhalenbundel Manchester Happened (2019) en haar recent verschenen werk The first woman (2020). Jennifer Makumbi wordt geinterviewd door Ama van Dantzig.

Route 7 Antraciet

Geplaatst: wo, 16 december 2020