Startlocatie: Camera 5, starttijd: 19.30, eindtijd 23.30

Deze route begint met een gesprek met Lize Spit. Haar tweede roman Ik ben er niet verscheen begin december. Daarna kun je “meewandelen” met theatermaker Vincent Rietveld, Raoul de Jong en Li An Phoa. Na een panelgesprek met Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en Emma Lesuis sluit je de avond af met de debutanten Joost Oomen en Simone Atangana Bekono.

 

Lize Spit
Van Het smelt, Lize Spits bejubelde debuutroman, zijn intussen 180.000 Nederlandstalige exemplaren verkocht, het boek werd bovendien vertaald in dertien talen. Begin december verscheen Ik ben er niet, de langverwachte tweede roman van de Vlaamse schrijfster; een roman onder tijdsdruk, over een verminkte relatie, wantrouwen, moed en angst. Lize Spit studeerde scenarioschrijven in Brussel en publiceerde onder andere gedichten en korte verhalen in de tijdschriften Tirade, Het liegend konijn, De Gids en Das Magazin.

Te voet. Met Vincent Rietveld, Raoul de Jong en Li An Phoa
Vincent Rietveld maakt opnieuw de legendarische voettocht die Patrick Leigh Fermor in 1934 maakte van Hoek van Holland naar Constantinopel. Raoul de Jong liep eerder van Rotterdam naar Marseille en schreef daarover het boek De grootsheid van het al. Wat bezielde hem dit te ondernemen? En wat herkent hij in het werk van Leigh Fermor? Li An Phoa wandelde van de bron tot de monding van de Maas en startte het initiatief Drinkable Rivers. Wat leert het wandelen langs rivieren haar?

Suriname | waar kom je echt vandaan, een panelgesprek met Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en Emma Lesuis

Een jonge generatie gaat op zoek naar haar roots in Suriname. Schrijvers Karin Amamoetkrim, Johan Fretz, Raoul de Jong en theatermaakster Emma Lesuis, allemaal in Nederland geboren, zochten naar een vader, een moeder, een familiegeschiedenis en maakten iets moois! Tijd voor Het Grote Gebeuren om deze verhalen op te duiken. Laat je meevoeren van Schiphol naar Zanderij Airport, kom aan in Paramaribo, zet wat eten op tafel en luister naar de verschillende verhalen met de gemeenschappelijke elementen als afkomst, avontuur, familie, kleur, slavernijverleden en tropisch regenwoud.

Joost Oomen en Simone Atangana Bekono
Dit jaar verschenen de debuutromans van Joost Oomen en Simone Atangana Bekono. Beiden maakten daarvoor naam als dichter. Zo was Oomen stadsdichter van Groningen; Atangana Bekono won met hoe de eerste vonken zichtbaar waren de Poëziedebuutprijs Aan Zee en ontving in 2019 het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie. Oomen schreef een vrolijk boek vol fruit en kleuren met als hoofdpersoon de Bietenkoningin, een meisje geboren uit drie bieten. Atangana Bekonos boek gaat over opgroeien als zwart meisje in Nederland. Hoofdpersoon is Salomé Atabong die vast zit in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Lotte Lentes legt haar debuutroman in wording even opzij om beide auteurs te interviewen

 

Route 6 Violet

Geplaatst: wo, 16 december 2020