Startlocatie: Camera 4, starttijd: 19.15, eindtijd 23.30

Route 5 gaat eerst “aan de wandel”, in een gesprek tussen Vincent Rietveld en Sarah Venema, schrijfster van Bermdans in bruidsjurk. Daarna volgt een gesprek tussen Arthur Japin, Jennifer Nansubuga Makumbi en Nguyen Phan Que Mai over het schrijven over het verleden. Daarna maak je kennis met debutante Sacha Bronwasser (Niets is gelogen) en je sluit de avond af met een interview met Manon Uphoff.

Reizen door het Europese continent: Vincent Rietveld en Sarah Venema

Vincent Rietveld maakte opnieuw de legendarische voettocht die Patrick Leigh Fermor in 1934 maakte van Hoek van Holland naar Constantinopel. Sarah Venema schreef Bermdans in bruidsjurk naar aanleiding van het waar gebeurde verhaal van twee Italiaanse vrouwen die in bruidsjurken wilden liften van Milaan naar Jeruzalem. Een kunstproject met een fatale afloop: een van de vrouwen werd vermoord bij Istanbul (het voormalige Constantinopel). Hoeveel moed en vertrouwen moet je hebben om op zo’n kwetsbare manier op reis te gaan? En wat is er veranderd sinds Leigh Fermor door hetzelfde gebied trok? Rietveld en Venema gaan erover in gesprek.

Perspectief op het verleden met Arthur Japin, Jennifer Nansubuga Makumbi en Nguyễn Phan Quế Mai

De Ugandese schrijfster Jennifer Makumbi, de Vietnamese schrijfster Nguyen Phan Que Mai en schrijver Arthur Japin schrijven romans waarin het verleden een flinke rol speelt. Met minder of meer historische elementen kleuren ze de feitelijke geschiedenis van de eigen omgeving, land of cultuur in met verbeelding. In dit programma spreken ze met Hans Goedkoop (o.v.) over hun schrijverschap, over hoe je geschiedenis tot leven kunt wekken waarvan je zelf geen deel hebt uitgemaakt en hoe hun werk bijdraagt aan het herinneren van een periode of situatie.

Nguyen Phan Que Mai schreef de roman The mountains sing, het familieverhaal van haar eigen voorouders tegen de achtergrond van de Vietnamese geschiedenis van de afgelopen honderd jaar. Jennifer Nansubuga Makumbi schreef Kintu, een monumentaal epos tegen de achtergrond van de geschiedenis van Oeganda vanaf halverwege de 18de eeuw zoals ze die leerde kennen uit verhalen en legendes. Arthur Japin neemt deel aan Het Grote Gebeuren ter promotie van Mrs. Degas, maar brengt, zoals je weet, in vrijwel al zijn werk historische figuren tot leven, maakt ze tot mens.

Sacha Bronwasser

Sacha Bronwasser was twintig jaar kunstcriticus voor de Volkskrant en publiceerde onlangs haar debuutroman Niets is gelogen. Het is niet verwonderlijk dat deze roman in de kunstwereld speelt én als een kunstwerk werd omschreven. Een groepje van zes personen gaat na de feestelijke opening van een tentoonstelling nog samen uit eten. Dan gebeurt er iets wat hun leven verandert. Vijf jaar later sterft de kunstconnaisseur en zet kunstcriticus Gala Versluis zich aan een reconstructie van die avond waar zij een praatje hield.

Manon Uphoff

Vallen is als vliegen, de roman van Manon Uphoff uit 2019, stond op de shortlist voor de Bookspot Literatuurprijs (voorheen de AKO-literatuurprijs) en was vorig jaar de aanleiding om haar uit te nodigen voor Het Grote Gebeuren. Dit jaar won Uphoff o.a. de Charlotte Köhlerprijs voor haar hele oeuvre. Een goede reden om haar niet allleen aan het woord te laten over Hermine de Graaf (in de routes Zalmroze (route 1) en Turquoise (route 2)) maar ook over haar verzameld werk tot nu toe. Haar gesprekspartner is Cunera van Selm.

Route 5 Koolzaadgeel

Geplaatst: wo, 16 december 2020