Startlocatie: Camera 2, starttijd: 19.00, eindtijd 23.30

De avond begint met twee gesprekken met een schrijfster. Het eerste geprek is met Nguyễn Phan Quế Mai, schrijfster van De bergen zingen en daarna met de Vlaamse schrijfster Lize Spit; haar tweede roman Ik ben er niet verscheen begin december. Later op de avond delen theatermaker Vincent Rietveld en uitgever Menno Hartman hun enthousiasme over het werk van Patrick Leigh Fermor. Deze route sluit af met een gesprek tussen Lisanne Snelders en Arthur Japin, één van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers.

 

Nguyễn Phan Quế Mai
Zeven jaar lang werkte de Vietnamese dichteres Nguyễn Phan Quế Mai aan een epische roman over de Vietnamese geschiedenis. Ze schreef met die roman, The Mountains Sing (De bergen zingen), het familieverhaal van haar eigen voorouders tegen de achtergrond van de Vietnamese geschiedenis van de afgelopen honderd jaar. Nguyễn Phan Quế Mai is schrijver, dichter en vertaler. Ze studeerde in Australië en werkte bij vele internationale organisaties, waaronder de VN. Nguyễn Phan Quế Mai wordt geinterviewd door Isolde van Meerwijk.

Lize Spit
Van Het smelt, Lize Spits bejubelde debuutroman, zijn intussen 180.000 Nederlandstalige exemplaren verkocht, het boek werd bovendien vertaald in dertien talen. Begin december verscheen Ik ben er niet, de langverwachte tweede roman van de Vlaamse schrijfster; een roman onder tijdsdruk, over een verminkte relatie, wantrouwen, moed en angst. Lize Spit studeerde scenarioschrijven in Brussel en publiceerde onder andere gedichten en korte verhalen in de tijdschriften Tirade, Het liegend konijn, De Gids en Das Magazin.

Patrick Leigh Fermor. Met Vincent Rietveld, Li An Phoa en Menno Hartman
Vincent Rietveld maakt opnieuw de legendarische voettocht die Patrick Leigh Fermor in 1934 maakte van Hoek van Holland naar Constantinopel. Hij liep een stukje van het traject met schrijver-uitgever Menno Hartman, die een groot Leigh Fermor-fan is. Ze doen in woord en beeld verslag van wat ze meemaakten en zullen het publiek trakteren op hun favoriete passages uit het werk van Leigh Fermor.

Arthur Japin
Eén van de belangrijkste, meest geliefde hedendaagse Nederlandse schrijvers was nog niet eerder te gast op Het Grote Gebeuren. Hoog tijd om hem eens aan de tand te voelen over onder veel meer zijn nieuwste roman Mrs. Degas. Een boeiende taak, die in handen is van interviewer Lisanne Snelders. Voor wie het nog even had gemist: Japin is acteur, zanger en schrijver en is vooral bekend van zijn romans. Zo won De zwarte met het witte hart (1997) de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en werd wereldwijd vertaald. Daarna verschenen van zijn hand nog vele boeken, waaronder Een schitterend gebrek (Librisprijs 2004), Vaslav (2010), De gevleugelde (2015) en Kolja (2018). In september 2020 verscheen zijn nieuwste roman Mrs. Degas.

 

Route 4 Staalblauw

Geplaatst: wo, 16 december 2020