Startlocatie: Camera 1, starttijd: 19.30, eindtijd 23.30

Deze route laat je kennismaken met de veelbelovende debutanten Pete Wu (De Bananengeneratie) en Anne Moraal (Honden huilen niet). Na een interview met Lize Spit, haar langverwachte tweede roman Ik ben er niet verscheen begin december, kan je volop genieten van het werk van Machteld Siegmann, Manon Uphoff, Sarah Venema en Karin Amamoetkrim. Het slot van de avond is voor Arthur Japin.

 

Pete Wu en Anne Moraal
Anne Moraal beschrijft in haar roman Honden huilen niet hoe de Noord-Koreaanse Jin Kyoung zich staande houdt in Amsterdam Osdorp. Pete Wu vertelt in De bananengeneratie hoe het is om een Chinese Nederlander te zijn. Zijn moeder omschrijft hem als wit van binnen en geel van buiten. Wu sprak met ‘mede-bananen’ over hun worstelingen. Jin Kyoung worstelt met het overlijden van haar vader en grijpt de kans aan om te werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa. In Amsterdam merkt ze dat haar reisgenoten allemaal hun eigen redenen hebben om hun vaderland achter zich te laten. Moraal schreef fictie, Wu non-fictie. Op Het Grote Gebeuren gaan ze met elkaar in gesprek.

Lize Spit
Van Het smelt, Lize Spits bejubelde debuutroman, zijn intussen 180.000 Nederlandstalige exemplaren verkocht, het boek werd bovendien vertaald in dertien talen. Begin december verscheen Ik ben er niet, de langverwachte tweede roman van de Vlaamse schrijfster; een roman onder tijdsdruk, over een verminkte relatie, wantrouwen, moed en angst. Lize Spit studeerde scenarioschrijven in Brussel en publiceerde onder andere gedichten en korte verhalen in de tijdschriften Tirade, Het liegend konijn, De Gids en Das Magazin.

Lekker luisteren.
Laat je in dit programma-onderdeel door de stemmen van Machteld Siegmann, de veelbekroonde Manon Uphoff, Sarah Venema meenemen naar de wereld in hun recentste romans. Achterover zitten, ogen dicht en luisteren.

Arthur Japin
Eén van de belangrijkste, meest geliefde hedendaagse Nederlandse schrijvers was nog niet eerder te gast op Het Grote Gebeuren. Hoog tijd om hem eens aan de tand te voelen over onder veel meer zijn nieuwste roman Mrs. Degas. Een boeiende taak, die in handen is van interviewer Nicole Terborg. Voor wie het nog even had gemist: Japin is acteur, zanger en schrijver en is vooral bekend van zijn romans. Zo won De zwarte met het witte hart (1997) de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en werd wereldwijd vertaald. Daarna verschenen van zijn hand nog vele boeken, waaronder Een schitterend gebrek (Librisprijs 2004), Vaslav (2010), De gevleugelde (2015) en Kolja (2018). In september 2020 verscheen zijn nieuwste roman Mrs. Degas.

Route 3 Vermiljoen

Geplaatst: wo, 16 december 2020