Startlocatie: Rabozaal, starttijd: 19.15, eindtijd 23.45

Deze route kijkt terug op leven en werk van de Groningse schrijfster Hermine de Graaf die volgend jaar zeventig zou zijn geworden en gaat daarna naar het Suriname van Anton de Kom. Na een gesprek met Marijke Schermer (Liefde, als dat het is) sluit je de avond af met een panelgesprek over literair wandelen in de geest van Patrick Leigh Fermor (Vincent Rietveld, Sarah Venema, Raoul de Jong, Li An Phoa en Menno Hartman).

Hermine de Graaf
Toen de veelbelovende Hermine de Graaf debuteerde met Een kaart niet het gebied (1984) was ze drieëndertig. Het werk van de Winschotense auteur werd meteen bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut. Met haar verhalenbundel Aanklacht tegen onbekend (1987) won ze vervolgens de F. Bordewijk-prijs. Bijzonder voor het werk van Hermine de Graaf was dat haar personages veelal jonge vrouwen waren en dat hun confrontatie met ouders en gezin een belangrijk thema was. Destijds werd ze vergeleken met Mensje van Keulen en Doeschka Meijsing, maar zelf voelde ze meer verwantschap met Josepha Mendels. Die was net als zijzelf eigenzinnig en op zichzelf. In 2002 verscheen Mijn moeder en de duif en daarna werd het stil. Hermine de Graaf overleed in 2013 in het Drentse Buinen. In maart zou ze anders zeventig zijn geworden. Op Het Grote Gebeuren kijken we terug op haar bijzondere leven en werk. Schrijver en liefhebber Marcel Möring spreekt over haar werk met Manon Uphoff, eveneens een De Graaf-bewonderaar, en met Reinjan Mulder, haar uitgever.

Anton de Kom
Bijna negentig jaar na het verschijnen van Wij slaven van Suriname staat Anton de Kom (1898-1945) in het middelpunt van de belangstelling. Het werk, een aanklacht tegen rascisme, uitbuiting en koloniale overheersing uit 1934, past naadloos in de hernieuwde aandacht voor het koloniale verleden. Die belangstelling wordt nog aangewakkerd door het Black Lives Matter-protest. Anton de Kom is in 2020 opgenomen in de canon van de vaderlandse geschiedenis. Het Grote Gebeuren kijkt terug op zijn leven en werk. Met o.a. Karin Amamoetkrim.

Marijke Schermer
In haar derde roman gaat Marijke Schermer verder op de weg die ze eerder insloeg: ook Liefde, als dat het is, gaat over relaties en hoe je als individu je eigenheid kunt bewaren. Marijke Schermer groeide op in Groningen, volgde in die tijd de Vooropleiding Theater (nu: De Noorderlingen)en ontwikkelde zich tot schrijver, regisseur en docent. Ze schreef toneelstukken, libretto’s, korte verhalen en romans. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs voor haar theaterwerk. Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020. Van haar verscheen in 2019 de roman Nulversie, over het spelen van rollen binnen relaties. Daarmee lijken we meteen het eerste gespreksonderwerp te pakken te hebben. Op het festival vertelt ze onder meer hierover in gesprek met schrijver en filmjournalist Basje Boer.

Panelgesprek met Vincent Rietveld, Sarah Venema, Raoul de Jong, Li An Phoa en Menno Hartman 
Vincent Rietveld maakt momenteel opniew de legendarische voettocht die Patrick Leigh Fermor in 1934 maakte van Hoek van Holland naar het toenmalige Constantinopel. Voor Het Grote Gebeuren nodigde hij vier gasten uit die allen een band hebben met wandelen en het werk van Leigh Fermor. Hoe komt het, dat zijn boeken nog steeds zo sterk tot de verbeelding spreken? En hoe inspirerend is hij voor schrijvers en kunstenaars van nu? Een gesprek van liefhebbers onder elkaar en volop ruimte om te genieten van Fermors prachtige teksten..

Route 2 Turqoise

Geplaatst: wo, 16 december 2020