Startlocatie: Rabozaal, starttijd: 19.15, eindtijd 23.45

Op deze route kijk je terug op de grote betekenis van Hermine de Graaf voor de Nederlandse literatuur en maak je kennis met debutant Machteld Siegmann. Daarna kun je genieten van een gesprek met Marijke Schermer en een optreden van Emma Lesuis die zich afvraagt hoe Surinaams ze eigenlijk is.

 

Hermine de Graaf
Toen de veelbelovende Hermine de Graaf debuteerde met Een kaart niet het gebied (1984) was ze drieëndertig. Het werk van de Winschotense auteur werd meteen bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste debuut. Met haar verhalenbundel Aanklacht tegen onbekend (1987) won ze vervolgens de F. Bordewijk-prijs. Bijzonder voor het werk van Hermine de Graaf was dat haar personages veelal jonge vrouwen waren en dat hun confrontatie met ouders en gezin een belangrijk thema was. Destijds werd ze vergeleken met Mensje van Keulen en Doeschka Meijsing, maar zelf voelde ze meer verwantschap met Josepha Mendels. Die was net als zijzelf eigenzinnig en op zichzelf. In 2002 verscheen Mijn moeder en de duif en daarna werd het stil. Hermine de Graaf overleed in 2013 in het Drentse Buinen. In maart zou ze anders zeventig zijn geworden. Op Het Grote Gebeuren kijken we terug op haar bijzondere leven en werk. Schrijver en liefhebber Marcel Möring spreekt over haar werk met Manon Uphoff, eveneens een De Graaf-bewonderaar, en met Reinjan Mulder, haar uitgever.

Machteld Siegmann

Uit 53 inzendingen voor de Bronzen Uil verkoos de jury De kaalvreter tot het beste Nederlandstalige debuut van 2020. Opvallend waren de ‘eigen stem, de eigen kleur en het ritme, waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen.’ Het draait in het boek om de Joodse Leie die als driejarige onder wordt gebracht bij een boerengezin. Als in 1974 de pleegmoeder overlijdt komt er een trauma naar boven bij haar. Siegmann schreef al een boek, maar haar uitgever vond dat De kaalvreter als debuut interessanter was. Machteld Siegmann (1972) groeide op in Krimpen aan den IJssel, als vierde in een gezin van vijf kinderen. Haar debuutroman De kaalvreter is niet autobiografisch, maar bepaalde plekken uit haar jeugd komen in het boek terug, zoals De Zaag, een eiland in de rivier de Lek.

Marijke Schermer

In haar derde roman gaat Marijke Schermer verder op de weg die ze eerder insloeg: ook Liefde, als dat het is, gaat over relaties en hoe je als individu je eigenheid kunt bewaren. Marijke Schermer groeide op in Groningen, volgde in die tijd de Vooropleiding Theater (nu: De Noorderlingen)en ontwikkelde zich tot schrijver, regisseur en docent. Ze schreef toneelstukken, libretto’s, korte verhalen en romans. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs voor haar theaterwerk. Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020. Van haar verscheen in 2019 de roman Nulversie, over het spelen van rollen binnen relaties. Daarmee lijken we meteen het eerste gespreksonderwerp te pakken te hebben. Op het festival vertelt ze onder meer hierover in gesprek met schrijver en filmjournalist Basje Boer.

Emma Lesuis
Emma Lesuis maakt van de waarachtige werkelijkheid een verhaal. Het liefst combineert ze de verschillende disciplines in documentaire performances, zoals haar laatste docuvoorstelling “Aardappelbloed”, waar ze in een verzwegen slavernijgeschiedenis duikt en zich afvraagt hoe Surinaams ze zelf eigenlijk nog is. Op Het Grote Gebeuren geeft ze een inkijkje en leest ze voor uit eigen werk.

Route 1 Zalmrose

Geplaatst: wo, 16 december 2020