Onder het motto De Grote Debutanten Show zetten we tijdens Het Grote Gebeuren vier debutanten in het zonnetje. Jelte Posthumus (bekend van het OOG-radioprogramma Glasnost) zal een uur lang in gesprek gaan met Daan Borrel, Mirthe van Doornik, Dore van Duivenbode en Mariken Heitman. Allen debuteerden de afgelopen twee jaar met romans of literaire non-fictie die niet onopgemerkt bleef. Ze horen bij een groep van acht debutanten die van het Letterenfonds een beurs ontvingen voor het schrijven van een tweede boek.

Dore van Duivenbode won dit jaar de Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek. In Mijn Poolse huis, vakanties naar Auschwitz neemt ze afscheid van het familiehuis te Oświęcim waar ze als kind onbezorgde vakanties doorbracht. In de roman Moeders van anderen van Mirthe van Doornik speelt de relatie tussen kind en moeder ook een grote rol. Beide tienerzussen gaan op een andere manier om met hun alcoholische moeder. Sonja Schulte noemde het in het Dagblad van het Noorden een “Indrukwekkend debuut.. Het is eerlijk en volwassen. Zwartgallig grappig, beangstigend, maar ook teder.”

De wateraap van Mariken Heitman werd dit jaar genomineerd voor De Bronzen Uil, een Belgische literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige debuut. De roman stond ook op de longlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek. Biologie studente Elke raakt gefascineerd door de wateraap, deze tussenvorm tussen mens en aap is een mythisch wezen uit de evolutietheorie. Heitman onderzoekt in de roman het zachte verzet van een eenling tegen het keurslijf. Daan Borrel richt zich in haar persoonlijke essay Soms is liefde dit op een geliefde. Het boek draait uit op een zelfbevragend relaas over seksualiteit, intimiteit en autonomie. Mag je elk verlangen onderzoeken en uitleven? En hoe combineer je dat met een behoefte aan verbintenis?

De debutantenshow wordt muzikaal omlijst door Mark Roggebrood!

Foto Mirthe van Doornik: Martijn Gijsbertsen

De Grote Debutantenshow

Geplaatst: do, 10 oktober 2019