Maandagavond 23 september geeft de Zuid-Afrikaanse schrijver Eben Venter een Engelstalige lezing aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het kader van de Week van de Afrikaanse roman treden in Nederland en Vlaanderen een aantal Zuid-Afrikaanse schrijvers op.

Eben Venter is de auteur van zeven veelgeprezen romans, waaronder Foxtrot van die vleisetersEk stamel, ek sterwe en Wolf, Wolf. Hij is ook de auteur van twee verhalenbundels en een verzameling columns. Venter groeide op op een schapenboerderij in de Oostkaap en emigreerde in 1986 naar Australië. Verwerking van het verleden, de migrantenervaring, homoseksualiteit en milieubehoud zijn belangrijke thema’s in zijn werk. In de loop der jaren heeft hij vele literaire onderscheidingen gewonnen voor zijn werk, waaronder de prominente KykNet-Rapport-prijs. Zijn meest recente boek, Groen soos die hemel daarbo, verscheen in 2018.

In de lezing Translate Yourself zal Venter ingaan op de 49 foto’s die de inspiratie vormden voor de roman Groen soos die hemel daarbo. Een dappere verkenning van seksualiteit, intimiteit, taal en de migrantenervaring.

Het programma begint 23 september om 18.30 uur in de expositieruimte op de begane grond van het Harmoniegebouw, Rijksuniversiteit Groningen. De toegang is gratis en de lezing is uiterlijk om 19.45 afgelopen. Bezoekers kunnen dus meteen door naar het eerste optreden van RUG Gastschrijver Edward van de Vendel.

Naast Eben Venter treden Frazer en Deniel Barry, Karin Brynard, Valda Jansen, Pieter Odendaal en Riana Scheepers op in Nederland en Vlaanderen. Het programma van de Week van de Afrikaanse roman is te vinden op weekvandeafrikaanseroman.nl/.

Zuid-Afrikaanse schrijver Eben Venter in Groningen

Geplaatst: vr, 13 september 2019