Woensdag 12 juni nam Zito Ysenbaert, student Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit van Brussel, de eerste Gerrit Krolprijs voor zijn essay ‘Over de collagekunstenaar, of hoe er aan opruimen maar geen einde komt’.

Om het 405 jarige bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen te vieren riep het Talencentrum van de RUG, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven. Studenten van alle universiteiten en hogescholen uit het Nederlands taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay in te zenden. De jury bestaande uit Ellen Deckwitz, Ellen Krol en Ronald Ohlsen nomineerde Takashi Nakamura, Yasmine Finani en Zito Ysenbaert.

Ysenbaert liet met zijn inzending zien dat taal meer is dan communicatiemiddel alleen. In zijn essay zet hij de Nederlandse taal op meesterlijke wijze in om iets heel essentieels duidelijk te maken van de menselijke aard, te weten: er zal altijd angst bestaan voor diversiteit. Zito Ysenbaert laat de chaos plaatsmaken voor een kunstwerk, voor compositie, voor een nieuw verhaal en voor inclusiviteit van alles wat eerder onverenigbaar leek. Hij ontving €2000,- en zijn essay werd op het literaire weblog tzum.info gepubliceerd.

De Gerrit Krolprijs zal tweejaarlijks worden uitgereikt.

Zito Ysenbaert wint Gerrit Krolprijs

Geplaatst: do, 13 juni 2019