Vanochtend werd bekend dat de Groninger jeugdboekenauteur Harm de Jonge (1939) een Zilveren Griffel heeft gewonnen voor zijn boek Vuurbom, de geschiedenis van een vriendschap. Dit jaar worden er negen Zilveren Griffels uitgereikt. De Jonge krijgt een griffel in de categorie Vanaf 9 jaar. Vijf draken verslagen, Querido’s poëziespektakel IV kreeg een Vlag & Wimpel van de griffeljury, in deze bloemlezing is ook een gedicht van Harm de Jonge opgenomen.

Vuurbom, de geschiedenis van een vriendschap handelt over de vriendschap tussen Jimmie en Bram. In het begin ligt Jimmie in het ziekenhuis en wordt verhoort door een politieagent. Via die agent, een verpleegster en flashbacks komt de lezer er langzaam aan achter hoe die vriendschap ontspoorde.

De Jonge ontving in 1999 een Vlag & Wimpel voor Jesse, ballewal-tsjí en in 2001 voor De Circusfietser. Andere boeken van zijn hand werden genomineerd voor de Gouden Uil. In 2007 won hij de Woutertje Pieterse Prijs met het boek Josja Pruis. Het is de eerste keer dat De Jonge een Zilveren Griffel wint. Op 2 oktober wordt tijdens het Kinderboekenbal bekend wie de Gouden Griffel wint.

Zie ook: http://web.cpnb.nl/cpnb/actueelbericht.vm?ab=321

Zilveren Griffel voor Harm de Jonge

Geplaatst: do, 14 juni 2012