Zeventien mensen hebben zich aangemeld als kandidaat voor het stadsdichterschap van de stad Groningen. Vorige week vrijdag 12 december sloot de inschrijving. Op donderdagavond 29 januari maakt de wethouder van Cultuur Paul de Rook (D66) bekend wie zich voor de periode 2015-2017 Stadsdichter van Groningen mag noemen. Het feestelijke programma in de Nieuwe Kerk zal worden omlijst met optredens van onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer, Judith Herzberg en huidig Stadsdichter Joost Oomen.

Stadsdichter en jury
Groningen heeft sinds 2002 een Stadsdichter en was daarmee de eerste gemeente in Nederland. Tot op heden waren Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Anneke Claus, Stefan Nieuwenhuis en Joost Oomen Stadsdichter. Wie de zevende Stadsdichter van Groningen wordt, beslist de jury, die dit jaar bestaat uit Anton Brand (voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen), Roos Custers (redacteur bij Uitgeverij Passage en literair weblog Tzum) en Annemiek de Groot (secretaris van Stichting Poëziepaleis). Voor de functie zoekt het college van B&W een dichter die in de gemeente Groningen woont, wiens werk al van professioneel niveau is en die een verbindende functie kan vervullen tussen de literaire wereld en de Stadjers.

Verkiezingsavond: 29 januari in de Nieuwe Kerk
De verkiezingsavond op donderdag 29 januari in de Nieuwe Kerk (Nieuwe Kerkhof 1, Groningen) begint om 20.00 uur. De 17e-eeuwse Nieuwe Kerk werd in opdracht van de stad Groningen gebouwd en is daarmee de uitgelezen plaats om de feestelijke overdracht van het stadsdichterschap te vieren. De huidige Stadsdichter, Joost Oomen, zal zijn afscheidselpee presenteren en Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van het Poëzieweekgeschenk 2015, leest voor uit zijn nieuwe werk. Ook staan er optredens op het programma van Daniël Dee (stadsdichter van Rotterdam), de grande dame van de Nederlandse poëzie Judith Herzberg en de Jonge Dichter des Vaderlands, Maaike Rijntjes.

Voorverkoop gestart
De entree voor de verkiezingsavond bedraagt € 7,75 in de online voorverkoop via www.poeziemarathon.nl, en € 10,- aan de deur.

Zeventien aanmeldingen voor Stadsdichter Groningen 2015-2017

Geplaatst: ma, 15 december 2014