Op zondag 12 november vinden er in Groningen en omgeving zeven literaire optredens plaats. Naast het vormgeven van de Leesbaar Groningen kaart in Leegkerk kan het publiek kiezen uit lezingen van Tommy Wieringa, Pieter Waterdrinker, Jan Herman Brinks, Marijke Verhoeven, een optreden van de makers van Mindf*ck en een kinderuurtje met Kasper Peters en Hans de Troubadour.

Na de realisatie van Leesbaar Amsterdam en Leesbaar Bergen zijn de makers van de Leesbaar kaarten aan de slag gegaan met Leesbaar Groningen: een literaire citatenkaart van stad en provincie. In het kerkje van Leegkerk kunt u kennismaken met de redactie van de kaart (o.a. literatuurwetenschapper/schrijver Louis Stiller en dichter/Groninger cultuurspecialist Jan Glas) die in discussie gaan met literatuurdeskundige Maarten Praamstra (stichting Literaire Activiteiten Groningen) over ‘de literaire canon’ van Groningen. Welke citaten mogen absoluut niet ontbreken op deze kaart en wat zijn de belangrijkste schrijvers en literaire plekken? Daarbij wordt het publiek van harte uitgenodigd om zelf ook citaten, boeken en tips aan te dragen. De middag begint om 15.30 uur en de entree bedraagt € 7,50.

Boekhandel Van der Velde (Akerkhof) verwelkomt zondag Pieter Waterdrinker die komt vertellen over zijn nieuwste, sterk autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40. Hij neemt de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische Revolutie van 1917.

De vestiging van Van der Velde aan de Grote Markt ontvangt Victor Mids en Oscar Verpoort die komen vertellen over het boek Mindf*ck en geven een korte demonstratie van een aantal mindf*cks. Aan de hand van illusies, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid geven zij een uniek inkijkje in de werking van je brein.

In de Nieuwe Kerk zal Tommy Wieringa de 25ste Bel Campo lezing verzorgen. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman De heilige Rita. Het boek gaat over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp Het onderwerp van de lezing blijft een verrassing. Het betreft een benefietbijeenkomst (voor Groningse kinderen die in armoede opgroeien) in de Nieuwe kerk, georganiseerd door Rotaryclub Bel Campo. De entree bedraagt € 25,- en kaarten zijn online te koop.

In de kerk van Klein Wetsinge vertelt Auteur Jan Herman Brinks over de ontstaansgeschiedenis van zijn roman Muurballade, met muzikale omlijsting van het pianoduo Dimitrov Boelee. Muurballade vertelt het verhaal van de Nederlandse historicus Xavier Hackel, die in 1988 arriveert in het afgesloten Oost-Berlijn om onderzoek te doen aan de Humboldt Universiteit. Al gauw krijgt hij het gevoel dat elke stap die hij zet geregistreerd wordt.

In de Groninger Forum Bibliotheek hebben dichter Kasper Peters en Hans de Troubadour elke maand een kinderuurtje. Kasper laat zijn laatste ontdekkingen horen én schrijft met kinderen een gedicht. Hans speelt zijn mooiste liedjes.

In de Oranjerie van Museum de Buitenplaats in Eelde zal thrillerauteur Marijke Verhoeven een lezing geven. Ze debuteerde in 2012 met de thriller Onder invloed. Haar werk wordt uitgegeven onder het genre thriller, maar kenmerkt zich vooral door een verrassende combinatie van spanning, romantiek en een vleugje humor. In juli 2017 verscheen De laatste adem. De entree bedraagt € 12,- 

Foto Wieringa: Henk Veenstra