Zeven talentvolle schrijvers en kunstenaars maken kans op aanmoedigingsprijs.

De namen van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2020 zijn bekend. De vakjury heeft drie genomineerden geselecteerd voor het stipendium voor Beeldende kunst. Dit zijn Jui-Tsz Shiu, Marnix Sixma en Joyce Zwerver. Voor het stipendium Literatuur zijn er vier genomineerden: Sander Blom, Anna Dijk, Marcelo Agustin Martinez en Yvonne Zeegers.
 
Dit jaar waren er 24 aanmeldingen voor de categorie Beeldende kunst en 9 aanmeldingen voor de categorie Literatuur. De jury is blij met de grote diversiteit aan inzendingen. Ook bij de nominaties komt dit naar voren: een novelle met een toekomstschets over censuur, een literaire podcastserie over medevolwassenen met een diagnose, een literaire stadswandeling met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), en schriftportretten over kunstenaars. 

Beperkingen door coronavirus

Voor de aanmeldingen Beeldende kunst geldt dat de beperkingen door het coronavirus merkbaar zijn. Bij de genomineerden uit dit zich in een zoektocht naar de imaginaire ruimte van het ideale huis, het scherpstellen van aannames over kunst en de publieke ruimte, en het ontdekken van het Groninger landschap voor een ‘locatie specifieke’ installatie.

Wildvang

Op zaterdag 12 december maakt wethouder De Rook de door de jury gekozen winnaars bekend. Dit gebeurt, in aangepaste vorm, tijdens Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst (CBK).De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Aimée Terburg, Mathijs Sanders, Sabine van den Berg, Jimi Kleinbruinink en Jantine Wijnja (voorzitter).

Publieksprijs

De genomineerden maken bovenop het stipendium van € 6.000,- kans op een publieksprijs van € 1.000,-. Begin december kan er online gestemd worden. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt deze publieksprijs.

Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars. De gemeente wil met de aanmoedigingsprijs de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren.

Meer informatie over Hendrik de Vries en het Hendrik de Vries Stipendium is te vinden op: www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia

Zeven nominaties voor Hendrik de Vriesstipendium

Geplaatst: do, 5 november 2020