Zes weken lang organiseert Noorderzon voorstellingen, filmvertoningen, lezingen en installaties op verschillende plekken in Groningen. Lokale en internationale makers treden op vanaf woensdag 15 juli tot en met 23 augustus. De voorverkoop gaat woensdag 24 juni van start.

Een van de eerste activiteiten is de Kidsliteraturia Voorleestuin in het Forum. Op 15 en 22 juli lezen bekende en minder bekende Groningers voor uit de leukste voorleesboeken. Een ander onderdeel van het Noorderzomerprogramma is de voorstelling Zijn (2B or not 2B) van Acteur/klankdichter/mime-theatermaker Sieger Baljon. In dit eerste deel van het tweeluik Zijn&NietZijn onderzoekt hij de essentie van taal. 18, 23 en 24 juli speelt hij in het Grand Theatre.

I am a seagull van The Chekhov Project is ook een voorstelling die in juli speelt. In de film-happening worden beelden subliem aan elkaar geregen. Van 26 tot en met 28 juli is I am a seagull in het Grand Theatre te zien inclusief een voorgesprek en een nagesprek na afloop. Bijzonder is ook de fictie-documentaire The Making of Justice van Sarah Vanhee. In die film werkt ze aan het scenario van een misdaadfilm met zeven echte gevangenen die, net als de hoofdpersoon van hun film, schuldig zijn aan moord.

Groningse makers die de afgelopen jaren op Noorderzon te vinden waren zijn ook weer paraat. De Verhalen van Groningen organiseert een ‘corona-proof cultureelfeest’ en runt samen met Karel Hermans het reisbureau Anywhere But Here. Veerle van Overloop liet zich door de boeken van van fotograaf Edouard Levé inspireren en ontdekkingsreiziger van het alledaagse Bram Esser neemt je mee op ontdekkingstocht door het (stads)landschap van de toekomst.

Studium Generale en Arts in Society werken mee aan een aantal talkshows en Arno van der Heyden en het Dagblad van het Noorden bieden een alternatief aperitief.

Het volledige overzicht met alle Noorderzomeractiviteiten is te vinden op de festivalwebsite. De kaartverkoop gaat woensdag 24 juni stipt om 12.00 uur van start.

Foto: Sieger Baljon.

Zes weken Noorderzomerprogramma

Geplaatst: di, 23 juni 2020