Waar denk je aan bij het woord ‘studieopdracht’? De meeste mensen denken waarschijnlijk aan een essay, een presentatie of een onderzoek. Maar niet Yorick. Deze student Filosofie en Maatschappij besloot het anders aan te pakken en een filosofische dichtbundel samen te stellen. Taal is een kever verbindt met negen filosofische gedichten en bijbehorende illustraties poëzie, beeldende kunst en filosofie. Zijn studieopdracht is misschien “een beetje uit de hand gelopen”, geeft hij lachend toe. Maar hij is er ontzettend trots op en zoekt nu een drukker.

Veel mensen vinden taal heel vanzelfsprekend, maar voor Yorick is het pure magie. Hij krijgt er lichtjes van in zijn ogen. “Als ik een woord zeg, krijg jij een plaatje in je hoofd. Hoe kan dat?” Hij is vooral gefascineerd door taalfilosofie, die zich bezighoudt met de oorsprong en het gebruik van taal. De magie die hij ervaart wanneer hij met zijn vakgebied bezig is, ziet hij in de praktijk echter niet altijd terug. Taalfilosofie kan nogal droog zijn – je leest vooral analytische essays die verhandelen over regels en kwesties. Dit terwijl er ook een hele andere kant van filosofie is, waarbij veel meer ruimte is voor emotie. “Ik kan ontzettend emotioneel worden geraakt door het werk van sommige filosofen, zoals bijvoorbeeld Kierkegaard,” geeft hij toe. “Die emotie mis ik soms wanneer ik me met taalfilosofie bezighoud.”

Om daar verandering in te brengen, schakelde Yorick dichters in. Negen dichters werden elk gekoppeld aan een filosofisch concept. Wat is nu eigenlijk identiteit? Hoe zien mensen kleuren? Wie bepaalt wat een woord betekent? Met deze en vele andere vraagstukken zijn de dichters aan de slag gegaan. Opvallend is dat meerdere dichters in de bundel ook ervaring in de filosofie hebben; Richard Nobbe, Olivier van Eijk en Marius de Vries hebben het alledrie gestudeerd. Volgens Yorick is dat niet toevallig. “Dichters en filosofen hebben vergelijkbare interesses, denken graag diep over dingen na. Daarom sluiten ze zo goed op elkaar aan.” Yorick is zelf ook een bekend gezicht in de Groninger kunst en cultuur. Zo is hij voorzitter bij Podium Verwondering, voorheen bekend als Theater te Water, en organisator van het Rumbling Earth Festival.

In de bundel staan eerst de negen gedichten en daarna de theorieën. Yorick daagt de lezer uit om eerst de gedichten te lezen, dan de theorieën en vervolgens de gedichten nog een keer. Zo kun je zelf zien welk gedicht en welke theorie bij elkaar horen. “Als je het gedicht na de theorie nog eens opnieuw leest, zie je er misschien wel iets heel nieuws in,” licht de student toe. “Het gedicht verandert voor je ogen. Misschien ga je er de theorie ook wel beter door begrijpen.”

Yorick Karseboom – foto: Gert Willem Haasnoot

De frisse blik van de dichters heeft ook bij Yorick zelf voor nieuwe inzichten gezorgd. Hij is naar eigen zeggen nog eens aan het denken gezet, heeft nieuwe inspiratie en perspectieven gekregen. Die heeft hij heel bewust niet aan de bundel toegevoegd, omdat hij hoopt dat de lezers dit op hun eigen manier zullen ervaren. “Ik wil een neutrale rol spelen, zonder mensen te vertellen hoe zij iets moeten zien,” legt hij uit. “De interpretatie is aan de lezer.”

De bundel is klaar om gedrukt te worden. Het is een beetje lastig om dat vanuit de RUG te laten doen, dus Yorick is hard op zoek naar andere mogelijkheden en uitgeverijen. “Maar hij wordt gedrukt!” lacht hij. “Dat gaat gewoon gebeuren.” En de filosofie? Die blijft voor hem een groot avontuur. “Er is altijd iets nieuws te leren, er blijft altijd open ruimte om ons heen. Soms denk je ineens dat je het begrijpt, en dan is er weer een nieuwe vraag. Doe je gordels om en stap in de achtbaan!”

Rachel Raetzer (25) was eerder vrijwillige verslaggever tijdens onder andere Dichters in de Prinsentuin en loopt nu stage bij NOORDWOORD voor communicatie en marketing.