Vandaag zijn voorafgaande Het Grote Gebeuren de winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek bekendgemaakt. In de categorie ‘fictie’ won Peter Middendorp met zijn roman Vertrouwd voordelig. Het boek H.N. Werkman 1882-1945. Leven en werk onder eindredactie van Anneke de Vries won de prijs in de categorie non-fictie.
De winnaars ontvingen uit handen van Anton Brand, voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, de prijs: een door kunstenaar Oscar Venema en dichter Rense Sinkgraven gemaakt kunstwerk getiteld ‘Uno Basta’. De andere genomineerde auteurs waren Christien Boomsma, Kajé Dijkema, Sarwar Joanroy, Lieke van den Krommenacker & Ruth Koops van ‘t Jagt, Klaas van Berkel, Koos Boertjens, Martin Hillenga en Bob Verschoor.

Jury en prijs
De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Allard Steenbergen (mede-eigenaar Boekhandel Godert Walter), Henk Harbers (gepensioneerd docent Duitse Taal- en Letterkunde RUG), Jeannette Straatemeier ((ex-) bestuurder Culturele instellingen, oud- bibliothecaris). De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt uitgereikt sinds 2009. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Yvonne van den Bergh, Gert Kortekaas, Auke Hulst en Barbara Stok.
Festival Het Grote Gebeuren en de verkiezing van Het Beste Groninger Boek worden georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in samenwerking met de Bibliotheek Groningen. Meer informatie opwww.hetgrotegebeuren.nl.

Uit het juryrapport
Over Vertrouwd voordelig: Goede satire werkt bij de gratie van de kunst van het net iets overdrijven. En dat is precies wat Middendorp hier ook doet, zeer bekwaam en stijlvast, zowel in de karakterisering van personen en hun omgeving als ook in het neerzetten van scenes. […] Maar Middendorps roman heeft ook heel andere lagen daaronder. Zoals de laag van het verlangen om uit zo’n klein, bekrompen wereldje te ontsnappen – en de wanhoop als dat niet lukt. En Middendorp maakt dat niet duidelijk door het aan de lezer expliciet uit te leggen, maar door een ingenieus spel met motieven.

 

 

Over H.N. Werkman 1882-1945. Leven en werk: Het is een werkelijk schitterend kunstboek geworden dat volledig recht doet aan het belang van Werkman en zijn oeuvre. […] Met dit boek heeft men een kleine Werkman-tentoonstelling thuis. Maar er is ook een goed evenwicht tussen beeld en tekst. Telkens worden op twee openvallende pagina’s de afbeeldingen door een begeleidende tekst toegelicht en van de nodige achtergrond voorzien. Zo ontstaat een zeer compleet beeld van de ontwikkelingsgang van Werkman als persoon en als kunstenaar.

Het volledige juryrapport staat hier: Beste Groninger boek 2015 juryrapport lange versie (1)

Winnaars van Het Beste Groninger Boek 2015 bekend

Geplaatst: za, 7 november 2015