De Gemeente Groningen maakt in een persbericht het volgende bekend:

Joost Oomen en Marcella Veldthuis krijgen het Hendrik de Vriesstipendium 2011 toegekend. Dit maakte wethouder Ton Schroor op donderdag 15 december bekend tijdens de uitreiking in het USVA Theater.

Het Hendrik de Vriesstipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor professionele jonge kunstenaars om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars hebben elk zesduizend euro ontvangen. Daarmee gaan ze onder begeleiding van uitgeverij Passage hun eigen werk schrijven en uitgeven in de Hendrik de Vriesreeks.

Marcella Veldthuis (1989) is (nog) geen bekende naam in de wereld van de Groningse letteren. Toch schreef ze al voor Dagblad van het Noorden en zal binnenkort haar debuutroman verschijnen bij een landelijke uitgeverij. Voor de jury vormde het feit dat ze momenteel in Leiden woont en studeert geen beletsel haar te belonen voor het plan ‘Hybris’. Het betreft een road-movie per zeilboot door Oost-Groningen. Volgens de jury kan dit klinken als een cliché maar laat de opzet van het plan zien dat Veldthuis de capaciteit bezit het landschap binnenste buiten te keren. We zijn ontzettend benieuwd.

Joost Oomen (1990) is uitgegroeid tot een zeer bekende naam in de Groningse letteren. Hij presenteerde een doordacht maar complex plan, dat leest als een groot avontuur. Oomen wil de stem van zijn generatie verwoorden in een gedicht van 20 tot 25 pagina’s. Het gedicht bestaat uit vijf delen, die alle vijf de sfeer hebben van een ander dagdeel. De jury vond een dergelijk omvangrijk gedicht erg ambitieus. De SLAG-redactie deelt die mening niet. Enerzijds omdat een dichter als Oomen met gemak zijn 30 pagina’s moet kunnen vullen en anderzijds omdat hij (figuurlijk gesproken natuurlijk) 200 Euro per pagina gaat verdienen. Joost verzekerde SLAG een paar weken geleden voor een aantal maanden naar Laos te vertrekken om daar eens rustig na te denken en te werken aan zijn project. Dat betekent dat we hem mogelijk een tijdje niet actief zullen zien in literair Groningen. We blijven het aandachtig volgen. De jury beoordeelt Oomen als iemand die de lading van woorden kent en deze met gemak naar zijn hand ze. Omdat het een veelbelovend plan betreft, vindt de jury dat dit werk absoluut gemaakt moet worden.

Jury
Uit twaalf aanmeldingen bracht de jury onder leiding van Liesbeth Grotenhuis (curator Gasunie) een advies uit aan het college van B&W welke twee talenten de stipendia toe te kennen. De jury bestond dit jaar uit: Lupko Ellen, Annemarie Kok, Barend van Heusden, Ronald Ohlsen, Leo Delfgaauw en Liesbeth Grotenhuis. Het genoemde gezelschap vond de inzendingen “gemiddeld van hoog niveau, zoals je dat kunt verwachten in een literatuurstad als Groningen”. Wel miste de jury gedurfdheid, brutaalheid en vernieuwing bij de meeste inzenders. Daarom verkoos men de plannen van deze twee winnaars. Uit betrouwbare bron heeft SLAG vernomen dat niet alle deelnemers zich kunnen vinden in de conclusies over gedurfdheid en vernieuwing. Voor hen is er over twee jaar weer een kans. Voor nu feliciteren we de winnaars hartelijk met hun prijs en wachten we met smart op hun publicaties.

 

Tekst: Sacha Landkroon/ foto: Wikipedia

Winnaars Hendrik de Vriesstipendium bekend

Geplaatst: ma, 19 december 2011