Vanmiddag zijn de winnaars bekendgemaakt van De Gedichtenwedstrijd. De prijs is de voortzetting van de Turing Gedichtenwedstrijd en de winnaar ontvangt €10.000,-. Vlaming Sascha Beernaert ontving de eerste prijs voor zijn gedicht Mummie. De tweede prijs ging naar Gerda Posthumus. De eilanddichter van Vlieland wint met het gedicht Chaos €3.000,- De derde prijs van €1.500,- was voor ‘100 songs every 2000’s kid will remember’ van Elianne van Elderen.

De winnaars werden bekendgemaakt via een livestream vanuit de Oba te Amsterdam. Dichters als Bas Kwakman, Alara Adilow en Rinske Kegel schakelden digitaal in om over hun inzendingen te vertellen. Bij het Poëziecentrum is de bloemlezing In donzen dromen verschenen met daarin de honderd beste gedichten uit de Gedichtenwedstrijd 2020. Die gedichten en de uiteindelijke winnaars werden gekozen door een jury bestaande uit Nikki Dekker, Vrouwkje Tuinman, Yannick Van Puymbroeck, Jelle van Riet en Lieke Marsman.

Adilow volgde verleden jaar een topklas poëzie bij Noordwoord en de Schrijversvakschool Groningen. Andere Groninger dichters in de bloemlezing zijn André Degen, Richard Nobbe, Willem Tjebbe Oostenbrink en Daphne Schrijvers. Tweede prijswinnaar Gerda Posthumus komt oorspronkelijk ook uit Groningen.

In donzen dromen is te bestellen bij het Poëziecentrum te Gent en is binnenkort ook in de boekhandels te vinden. Meer informatie over de Gedichtenwedstrijd is te vinden op de website van de organisatie.

Foto: Gerda Posthumus tijdens Dichters in de Prinsentuin – Olaf Otto

Winnaars De Gedichtenwedstrijd bekend

Geplaatst: za, 20 maart 2021