Willem Wierbos (24), student Geneeskunde, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2019-2020. Hij maakte indruk op de jury met zijn gedichten die midden in het studentenleven staan: ‘Willem is niet een dichter die toevallig ook studeert, maar een dichtende student die zich volop in het studentenleven bevindt.’ Willem Wierbos is de 20e huisdichter van de RUG en volgt Sofia Manouki op.

Typerend voor zijn stijl is dat hij gedichten ‘niet schrijft, maar denkt’: ‘Ik kijk ergens naar, ik maal erover en binnen een minuut staat het in mijn gedachten en, uiteraard, uiteindelijk op papier.’ Zo schreef hij zijn gedicht ‘Wasdroger’ na een avond stappen, toen de bewegende droger om 5 uur ’s ochtends een personalisatie van vergankelijkheid voor hem werd. Als huisdichter wil Willem lezers raken door toegankelijke gedichten te schrijven uit gevoel en deze voor te dragen op een unieke en levendige manier.

Willem omschrijft zichzelf dan ook als een podiumdier. Als zanger van de band Hart Geruis treedt hij op door heel Nederland en als musicalacteur van onder andere Vals Alarm Musicaltheater en De Lawei Producties staat Willem een aantal keer per jaar op de planken. Ook heeft hij Le Chantant d’Étudiants opgericht, waarmee hij met een pianist oude liedjes, omlijst door zelfgeschreven poëzie, voordroeg in Groningen en omgeving.

De jury, bestaand uit dr. Quirijn van den Hoogen, docent kunstsociologie en kunstbeleid, stadsdichter Renée Luth en student Engelse taal en cultuur en Media Studies Hanne Stegeman, is onder de indruk van de toegankelijkheid en mate van professionaliteit van zijn gedichten. ‘Willem past goed in deze publieke rol. We verwachten dat hij zich niet alleen literair staande houdt, maar ook anderen kan enthousiasmeren voor poëzie.’

Opening Academisch Jaar

Willem Wierbos maakte maandag 2 september zijn debuut als huisdichter tijdens de opening van het Academisch Jaar 2019-2020 in de Martinikerk en droeg College 405 voor.. Het komend collegejaar schrijft hij gedichten voor de website van de RUG en treedt hij op bij talrijke evenementen.

Foto: Reyer Boxem

Willem Wierbos nieuwe huisdichter RUG

Geplaatst: wo, 4 september 2019