Burgemeester Peter den Oudsten maakt op zaterdagavond 28 januari in de Nieuwe Kerk bekend wie zich de nieuwe Stadsdichter van Groningen mag noemen. Uiteraard is afzwaaiend stadsdichter Kasper Peters aanwezig tijdens dit feestelijke programma om op passende wijze afscheid te nemen. Dat doet hij door vijf unieke posters met zijn kindergedichten te presenteren en door op te treden met een sprookje. Jaap Robben, die stadsdichter van Nijmegen was van 2008 tot 2010, is ook te gast op deze avond. Naast Robben zullen de Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck, Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen Esmé van den Boom en de kinderdichters van Groningen van 2015 tot 2017: Jacco Hage en Emma Bos optreden. De avond wordt gepresenteerd door Ellen Deckwitz. De Arubaans-Nederlandse rapper Rico, bekend van Opgezwolle en nu rapper bij hiphopformatie Fakkelbrigade (o.a. Rico & Sticks en Typhoon) verzorgt de spannende opmaat naar de benoeming van de nieuwe stadsdichter van Groningen door Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen.

Entree
Het feestelijke programma op zaterdag 28 januari begint om 20.00 uur, de Nieuwe Kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten voor de verkiezingsavond kosten €7,50 in de online voorverkoop via www.poeziemarathon.nl of €10,- aan de deur.

Zeven oud-stadsdichters op tournee door stad en provincie
De zeven Groninger stadsdichters tot nu toe waren: Bart F.M. Droog (2002 – 2005), Ronald Ohlsen (2005 – 2007), Rense Sinkgraven (2007 – 2009), Anneke Claus (2009 – 2011), Stefan Nieuwenhuis (2011 – 2013), Joost Oomen (2013 – 2015) en Kasper Peters (2015 – 2017). Ter gelegenheid van de Poëziemarathon gaan zij, voor het eerst sinds het ambt van stadsdichter in het leven werd geroepen, met zijn allen op tournee. Op vrijdag 27 januari dragen ze voor in de bibliotheken van Winsum, Zuidhorn en Haren en op zaterdag 28 januari in de Groninger Forum Bibliotheek, Boekhandel van der Velde, A-Kerkhof, en de NS Stationshal. Ze hebben voor deze gelegenheid een kakelvers gedicht gemaakt over STAD. Alle haltes van de tournee zijn gratis toegankelijk.

Anders dan eerder aangekondigd zal Bart F.M. Droog zaterdag 28 januari helaas niet aanwezig zijn in Groningen.

Poëziemarathon van 25 januari t/m 1 februari
De programma’s rond de stadsdichterverkiezing zijn onderdeel van de 18de Poëziemarathon, die van 25 januari tot en met 1 februari op locaties door de hele stad en de provincie verrassende evenementen biedt. De Poëziemarathon is een festival van Stichting Literaire Activiteiten Groningen, en is onderdeel van de Poëzieweek, die in heel Nederland en Vlaanderen wordt gevierd. Bekijk het volledige programma op www.poeziemarathon.nl.