Het publiek kon er 11 december niet bij zijn, maar er kan nog wel gestemd worden voor de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium. Die dag ontvingen Ivo Smit en Leonard Witte het stipendium uit handen van wethouder Berndt Benjamins. Op de website van Kunstpunt Groningen kan je een keuze maken uit de zeven genomineerden en een stem uitbrengen. Het Hendrik de Vriesstipendium is een aanmoedigingsprijs van de Gemeente Groningen die jaarlijks wordt uitgereikt. Naast beide stipendia van €6000,- is er de publieksprijs ter grootte van €1000,-. Met het geldbedrag kan de kunstenaar zich verder ontwikkelen.

Stemmen kan op kunstpuntgroningen.nl/stem. In de categorie Beeldende kunst zijn Trudy Oosterhuis, Marnix Sixma, Davey Smand, Jessie Tam en Leonard Witte genomineerd, Ivo Smit en Maartje Terpstra in de categorie Literatuur. Het werk van de genomineerden zou te zien zijn bij Kunstpunt, maar vanwege de lockdown is dit niet meer mogelijk. In plaats van de expositie kan je het werk bekijken in de video’s die over de genomineerden zijn gemaakt.

Smit viel in de prijzen met zijn plan om een dierenparabel over de bij te schrijven. Too bee or not to be is een vrije bewerking van Hamlet over een bijenprinses die voor haar volk moet vechten om te zorgen dat zij overleven en de volgende zomer terugkeren. Maartje Terpstra werd genomineerd met een plan voor een poëtisch manifest waarin academische en activistische kennis en kunde samenkomen in een spel met taal.

In het voorjaar van 2022 wordt een publieksevent georganiseerd. De publieksprijs wordt dan ook uitgereikt. De uitreiking van beide stipendia op 11 december zijn online terug te bekijken.

Wie wint de publieksprijs van het Hendrik de Vriesstipendium?

Geplaatst: do, 6 januari 2022