De dertiende Week van de Klassieken zal dit jaar van 3 tot en met 13 september plaatsvinden. Aanvankelijk stond de week eind maart op het programma, maar wegens corona werden de activiteiten uitgesteld. De week heeft Controverse als thema en gaat over gebruik en misbruik van de Klassieke wereld in het heden. Een groot aantal programma’s wordt digitaal aangeboden, maar in Groningen zijn er enkele activiteiten met publiek.

Latijn op straat

Promovenda Sjoukje Kamphorst organiseert zaterdagmiddag 5 september de stadswandeling Latijn op straat. “Altijd al willen weten wat die Latijnse teksten op het Goudkantoor of boven de oude ingang van de Aa-kerk te betekenen hebben? Tijdens deze rondleiding lezen en vertalen we historische Latijnse inscripties in het centrum van Groningen. Daarbij wordt ingegaan op de rol van inscripties in het algemeen en het Latijn in het bijzonder, in het Groningse stadsbeeld door de jaren heen.” De wandeling begint om 13.30 en deelnemers verzamelen zich aan de voet van de toren van de Aa-kerk. Deze wandeling is inmiddels vol, maar krijgt in de toekomst een vervolg.

Ninah Tiemersma

11 september speelt Ninah Tiemersma de voorstelling Hoe de literatuur van de klassieke oudheid mijn leven redde in de kantine van het Praedinius Gymnasium. Tiemersma heeft Griekse en Latijnse taal en cultuur gestudeerd aan de RUG. Binnen haar studie heeft ze altijd interesse gehad voor de Griekse tragedie, maar pas vorig jaar realiseerde zij zich waarom: ze herkende de heftige emoties die de hoofdpersonages regelmatig uiten. Ze deed onderzoek naar PTSS (posttraumatische stressstoornis) bij vrouwen in de klassieke oudheid, maar was hier na haar scriptie niet mee klaar. Ze koppelde haar eigen verhaal aan de verhalen van fictieve figuren uit de oudheid en daar is deze voorstelling uit ontstaan. Aanmelden kan via j.j.h.klooster@rug.nl.

Op de website van de Week van de Klassieken is het volledige programma te vinden. Tresoar in Leeuwarden, het Rijksmuseum van Oudheden en Spui25 bieden meerdere livestreams aan. Interessant is het programma Van Sappho tot Sulpicia. Vrouwelijke dichters uit de klassieke oudheid dat op 9 september zal plaatsvinden. Ook daarvoor kunnen mensen zich aanmelden.

Foto: Ninah Tiemersma

Week van de Klassieken in Groningen

Geplaatst: wo, 2 september 2020