Op zondagmiddag 30 oktober vindt de verkiezing plaats van het Beste Groninger Boek 2016. Voor deze jaarlijkse prijs kunnen uitgevers tot 1 september werk inzenden. De jury zal een shortlist samenstellen uit de inzendingen en prijzen uitreiken in de categorieën fictie en non-fictie.

De prijs van het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 uitgereikt. Verleden jaar werd de prijs gewonnen door Peter Middendorp met Vertrouwd voordelig (fictie) en door H.N. Werkman 1882-1945. Leven en werk (non-fictie). Andere winnaars waren Yvonne van den Berg, Martijn Lindeboom & Ger Kortekaas, Auke Hulst en Barbara Stok.

De verkiezing was tot nog toe een onderdeel van het literaire festival Het Grote Gebeuren, dat dit jaar plaats vindt op zaterdag 5 november. Door de verkiezing op een aparte datum te laten plaatsvinden menen we nog meer aandacht te kunnen genereren voor de prijs, de genomineerde schrijvers en hun boeken. Verder hebben we voor deze editie samenwerking gezocht met het Dagblad van het Noorden, dat in de weken voorafgaande aan de verkiezing aandacht zal besteden aan de genomineerde boeken.

Criteria
Er zijn twee categorieën: fictie en non-fictie; poëzie komt niet in aanmerking. Boeken die kunnen worden ingezonden:
a. zijn geschreven door een schrijver woonachtig in Groningen (stad of provincie), en/of
b. spelen zich af in of handelen over Groningen.
Het gaat hierbij om boeken verschenen tussen 1 augustus 2015 en 1 augustus 2016.

Jury
De jury bestaat dit jaar uit: Eddy de Jonge, Directeur Groninger Archieven, Hub Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Jacqueline Roelofs, Manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen. Zij stellen uit de ingezonden boeken een shortlist samen en kiezen hieruit voor beide categorieën de winnaar. Naast de uitgebreide media-aandacht voor de winnende boeken, bestaat de prijs uit een zeefdruk in gelimiteerde oplage, en een optreden van de winnende auteurs op het festival Het Grote Gebeuren op 5 november.

Stichting Literaire Activiteiten Groningen
p/a Groninger Forum Bibliotheek
t.a.v. Douwe van der Bijl
Postbus 30.004
9700 RE Groningen

Voor vragen kunt u contact opnemen met de organisatoren Douwe van der Bijl en Rense Sinkgraven, contactgegevens:
d.vanderbijl@groningerforum.nl
r.sinkgraven@groningerforum.nl

Wat wordt het Beste Groninger Boek van 2016?

Geplaatst: wo, 6 juli 2016