De zestiende editie van de Poëziemarathon opent op 24 januari met een optreden van een aantal genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2015. Voorafgaand aan het feestelijke uitreikingsprogramma op 28 januari presenteren de dichters hun genomineerde bundels op verschillende podia in Nederland en Vlaanderen. Groningen is één van de locaties die ze aandoen.

Tijdens een avond in het Usva theater (Munnekeholm 10) zullen Sasja Janssen, Hester Knibbe en Alfred Schaffer voordragen uit hun bundels en geïnterviewd worden.

Janssen verkreeg de nominatie met de bundel Ik trek mijn species aan waarover de jury opmerkte dat “de zinnen prikkelen, pesten, doen lachen en nadenken in een perfect aan elkaar geregen korset van woorden”. Over Archaïsch de dieren van Knibbe zei de jury dat ze de rituelen in kaart brengt “waarmee we onze kwetsbaarheid trachten te bezweren en de wereld vergeefs trachten in te dammen”. Mens Dier Ding van Schaffer onderzoekt weer “op indringende wijze fenomenen als ‘macht’, ‘geweld’, ‘roes’ en ‘mythe’”.

De andere twee genomineerden zijn Piet Gerbrandy en Peter Verhelst die naar de prijs meedingen met respectievelijk de bundels Vlinderslag en Wij totale vlam.

De winnaar van de De VSB Poëzieprijs ontvangt een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De jury bestaat dit jaar uit Peter Vandermeersch (juryvoorzitter), Yra van Dijk, Ruth Joos, Antoine de Kom (winnaar 2014) en Peter Theunynck.

De Poëziemarathon wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Groningen en vindt plaats tijdens de Poëzieweek (van 29-01 tot 04-02-2014).

VSB Poëzieprijs genomineerden in Groningen

Geplaatst: wo, 19 november 2014