25 juni werd bekend welke kinderboeken er door de Griffeljury bekroond zijn met een Zilveren Griffel of een Vlag en Wimpel. De Groningse schrijvers Ellen van Velzen en Harm de Jonge kregen allebei een Vlag en Wimpel voor respectievelijk Jonge Vlieger en Jonas en de visjes van Kees Poon.

De jury bestaande uit Aad Meinderts (voorzitter), Elly Bart, Menno Daamen, Patricia van Keulen en Marjon Kok bekroonde negen boeken met een Zilveren Griffel en twaalf boeken met een Vlag en Wimpel.

Volgens de jury is Jonge Vlieger een “hecht gecomponeerd verhaal, dat de lezer vanaf de eerste bladzijde tot de laatste in zijn greep houdt. Het slot is totaal onverwacht en gaat de jury hier niet prijsgeven – lees het boek maar lekker zelf.
Jonge Vlieger is het debuut van Ellen van Velzen: Nederland heeft er een talentvolle verhalenverteller bij, die er met haar boek blijk van heeft gegeven in staat te zijn spanning, mythologie, religie, natuurbeschrijving en psychologisch inzicht te kunnen combineren tot een samenhangend, aangrijpend leesavontuur.”

Van Velzen kreeg verleden jaar, vanwege haar debuut, al een beurs van 10.000,- euro van het Nederlands Letterenfonds om aan haar tweede jeugdboek te werken.

Jonas en de visjes van Kees Poon is volgens de jury: “een ode aan de verbeeldingskracht, geschreven in een taal die schettert en schittert, flitst en fonkelt met zinnen als morning glory’s en woorden als Bengaals vuurwerk.”.

Een maand geleden werd bekend dat er van het boek een nieuwe druk komt en aangezien Harm de Jonge dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk levert zal er nog genoeg aandacht voor het boek zijn.

Het volledige juryrapport staat op de website van de CPNB

Vlag en wimpel voor Ellen van Velzen en Harm de Jonge

Geplaatst: vr, 4 juli 2014