Nino Haratischwili, Yasmina Reza, Paolo Cognetti, Dubravka Ugrešić, Daniel Kehlmann, Elly Schippers, Jantsje Post, Floor Borsboom, Eef Gratama, Patty Krone, Yond Boeke, Roel Schuyt en Josephine Rijnaarts: dertien genomineerden voor de Europese Literatuurprijs 2018, waarvan u vijf namen waarschijnlijk meteen herkent. Wilt u meer horen over de romans op de longlist? Nieuwe Europese auteurs ontdekken? En de schaduwkunstenaars achter deze romans ontmoeten? Kom dan maandagavond 16 april naar de Vertalersgeluktournee in de Groninger Forum Bibliotheek.

De literair vertaler is misschien wel de meest nauwkeurige lezer van een roman; elke zin en ieder woord is meerdere malen door zijn of haar handen gegaan. Tijdens de tournee trekken de voor de Europese Literatuurprijs genomineerde vertalers langs boekhandels door het hele land om met lezers en literatuurliefhebbers over de door hen vertaalde romans in gesprek te gaan. Ze vertellen over de keuzes die ze maken tijdens het vertalen, de dilemma’s waar ze voor komen te staan en het contact met de oorspronkelijke auteur. De jonge vertalers van de Vereniging van Nieuwe Vertalers verzorgen tijdens de tournee interactieve entr’actes.

De Vertalersgeluktournee start op maandag 16 april in Groningen. Boekhandel Godert Walter organiseert de avond. te gast zijn: Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos over Geschiedenis van geweld van Édouard Louis (uit het Frans); Elly Schippers en Jantsje Post over Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili (uit het Duits) en Paula Stevens en Edith Koenders over Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad (uit het Noors).

De avond begint om 19.30 uur in de Groninger Forum Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18. De entree bedraagt € 3,50 (studenten € 2,00). De organisatie verzoekt geïnteresseerden te reserveren: per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Vertalersgeluktournee in Groningen

Geplaatst: wo, 11 april 2018