Mensen die het niet kennen zullen Poëzie met Kasper Peters misschien een wat rare naam vinden voor een poëzieavond in het Oude RKZ, zij die er geweest zijn weten niet beter. Kasper Peters is simpelweg de ideale presentator. Over elke dichter en muzikant die er optreed is hij even enthousiast en samen met de soms wat chaotische presentatie, het plezier van de dichters en de onverwacht mooie optredens staat dat garant voor een mooie en volle avond.

Evenals vorig jaar brengt hij opnieuw een groep dichters en muzikanten bijeen. Drie van de vier dichters zijn nog maar korte tijd actief: Obe Alkema, Jan-Willem Dijk en Lilian Zielstra laten pas sinds een jaar van zich horen. Paul Janssen is er ook en dat is altijd goed, hij heeft een mooie stem en ook zijn gedichten hoor ik graag. Helaas is Melvin Bonnet wegens ziekte verhinderd, hij zou een gedicht van Janssen op muziek zetten, en moet het publiek het doen zonder zijn absurde liedjes. In februari of maart zal dit worden goedgemaakt.

Annemarieke Coenders heeft een gedicht van RUG Huisdichter Lilian Zielstra op muziek gezet en heeft even de tijd nodig om het goed ten gehore te brengen. Uiteindelijk komt het toch nog goed. Beiden blijken overigens vlinders in hun teksten te hebben opgenomen en komen daarmee weg.

Obe Alkema is gekoppeld aan Esmé van den Boom die optreed onder de naam Mees. De twee flanorleden kennen elkaar goed en dat merk je aan de grapjes over en weer. Zo bewijst Esmé dat ze het gedicht beter uit haar hoofd kent dan Obe. Samen volgden ze het gastschrijvercollege van Marjoleine de Vos en het gedicht dat Mees op muziek heeft gezet is ook tijdens het college geschreven. Je hoort er duidelijk verwijzingen naar verschillende mythes in terug.

Jan-Willem Dijk geeft één van de beste voordrachten van de avond en verrast met een gedicht van Aloysius Bertrand over een man met een puntbaard die de synagoge uitgejaagd wordt. Hierna blijkt dat Gingerbeard de enige muzikant is die het gedicht heeft aangepast, zonder het daarbij overigens te verminken.

Wie Kasper kent weet dat een avond niet vol genoeg kan zitten. Hij heeft nog een muzikant gevraagd om Melvin Bonnet te vervangen en zo maken we kennis met Edo de Vlieger.

Na het hoofdprogramma is er ook nog een kort open podium waarop iedereen die wil één minuut mag voordragen. Enkele bewoners van het ORKZ grijpen hun kans, Joost Oomen doet mee en een meisje dat Jessica heet steelt de show met een spannende performance waarbij je je eerst afvraagt of ze niet uit haar woorden kan komen om daarna te ontdekken wat ze bedoelt. Bill Mensema sluit tot slot de lange avond af met een kort verhaal. Naast Kasper is hij de enige die elke maand aantreedt en dat mag hij wat mij betreft nog lang blijven doen.


Verslag: Maarten Praamstra. Foto’s: Henk Veenstra

Meer foto’s zijn te zien op de facebookpagina van SLAG

Volg de links in de tekst voor youtubefilmpjes van de optredens. Meer filmpjes van de avond zijn te zien op het youtubekanaal van Chris van Wierst.

Verslag: Poëzie met Kasper tijdens de Poëziemarathon

Geplaatst: di, 4 februari 2014