De eerste editie van Noord houdt woord vond nog plaats in Café Wolthoorn & Co met enkele tientallen bezoekers en auteurs uit het noorden. Het boekenfeest werd in enkele maanden door Maurice van Dijk van Uitgeverij Palmslag uit de grond gestapt. Daarmee werd de naam en het concept gevestigd. Een jaar later is het gelukt om op de eerste avond van de Boekenweek de Der Aa-kerk gevuld te krijgen met een programma met schrijvers uit de regio en ver daarbuiten en er zijn ook nog eens tweehonderd bezoekers.

Een deel van het publiek is ongetwijfeld afgekomen op auteurs als Oek de Jong, Lieve Joris en Ingmar Heytze. De Jong is in het eerste van de drie blokken al aan de beurt en wordt geïnterviewd door presentator Bram Douwes die zich vooral richt op de mensen die het boek nog niet gelezen hebben. Evenals bij Lieve Joris leest De Jong een kort fragment voor. Joris gebruikt haar meeste tijd voor een inleiding die wel nieuwsgierig maakt naar haar werk. Ingmar Heytze had de ster van de avond kunnen zijn als hij lijfelijk aanwezig zou zijn geweest, maar via skype weet hij ook het publiek te raken. Jaren geleden was hij al eens als een stel ‘ruisende blokjes’ via skype te beluisteren op een ander festival. Gelukkig voor het publiek ziet het er nu beter uit.

Auke Hulst die verleden jaar doorbrak met het in 2012 verschenen Kinderen van het ruige land staat met zijn band De Meisjes op het podium. De bedachtzame journalist en schrijver laat zich niet opjagen door Douwes en vertelt rustig wat hij wel en niet wil zeggen over zijn aanstaande boeken. Het is fijn om Hulst nu met zijn band te zien optreden in plaats als singer-songwriter. Dit had wel wat langer mogen duren.
Twee van de ‘lokale’ schrijvers lezen voor in dialect. Als iemand me vraagt naar een gedicht over een haas denk ik naast C.O. Jellema nu ook aan Aly Freije. Na haar Groningse gedicht leest ze nog een aantal gedichten in het Nederlands voor. De rolstoelgebonden schrijver en voormalig paralympiër Roelof Keen leest voor in het Drents. Charmante jeugdherinneringen, maar ook niet meer dan dat.

Dat de deelnemende artiesten goed over de drie blokken zijn verdeeld blijkt uit de afwisseling in genre, bekendheid en performance. De Eindhovense stadsdichter Merel Morre draagt haar gedichten uit het hoofd voor, maar haar poëzie is minder spannend dan die van sommige noordelijke podiumdieren. Ook de Friese Grytsje Schaaf draagt uit haar hoofd voor maar verslikt zich enigszins in de techniek en de tekst. De afwisselend in Fries en Nederlands voorgedragen tekst blijft niet bij iedereen hangen en het had geholpen als de tekst te lezen zou zijn geweest op het scherm achter het podium. De geluidseffecten deed ze zelf en dat werkte niet helemaal.
De afsluitende act met dichters Joost Oomen en Jan Glas samen met muzikant Jan Klug is, zoals al vaker opgemerkt, het hoogtepunt van de avond. Dat kan ook niet anders met twee van de beste performers die er in Groningen te vinden zijn. De gedichten over reizen, dieren, hotelkamers en dikke Duitsers worden prachtig voorgedragen.

Terugkijkend kan je alleen maar concluderen dat de organisatie reuzensprongen heeft gemaakt. Dat sommigen voor de grote namen kwamen is prima, maar het is net zo belangrijk dat er op dit festival auteurs staan die nog niet eerder in Groningen zo’n groot podium kregen en dat er nieuwe projecten ontstaan. Met de huidige kwaliteit die er in het noorden rondloopt (en erbij gaat komen) kan je nog een aantal jaren voort.

Verslag: Maarten Praamstra. Foto: Silvia Donker

Verslag: Noord houdt woord

Geplaatst: di, 11 maart 2014