De grote zaal van Vera vol stoelen, dat zie je niet vaak. De organisatie van de landelijke schrijfwedstrijd ontving 119 inzendingen, allemaal van jongeren tussen de 15 en 24 jaar en die zitten nu in de zaal waar meestal iedereen staat. Een hoog aantal inzendingen dus, maar volgens mij zitten daar ook de inzendingen uit Friesland, Drenthe en Overijssel bij. De winnaars komen dan ook niet alleen uit Groningen.

Voordat de prijs wordt uitgereikt volgt er een kort literair programma. Elfie Tromp presenteert de uitreiking en interviewt de deelnemers en artiesten. Thomas Heerma van Voss bijt het spits af met een mooi fragment uit Stern waarin Hugo Stern te horen krijgt dat hij met (pre)pensioen wordt gestuurd. Daarna volgt Singer Songwriter Jeroen Kant die een fantastisch optreden neerzet. Het is te hopen dat het publiek niet te zenuwachtig was voor de prijsuitreiking en er ook van heeft genoten. Kant heeft sterke beeldende liedjes en door de zaalopstelling kan hij ook vlot communiceren met het publiek.

Hierna krijgt juryvoorzitter en dichter Ellen Deckwitz het woord. Natuurlijk heeft ze ook wat tips voor de deelnemers: neem je voordracht op en luister waar het hapert. Eerder op de dag kreeg een aantal deelnemers overigens al een workshop van Thomas Heerma van Voss. Jeroen Kant heeft praktischer advies: neem geen lening nadat je je Propedeuse hebt gehaald.
De criteria met betrekking op spelling en originaliteit worden natuurlijk ook genoemd. Blijkbaar zijn originele verhalen vaker niet goed uitgewerkt en goed uitgewerkte verhalen niet origineel. Dichters wordt aangeraden op de samenhang van beelden en taal te letten en om C.O. Jellema te lezen.

Voordat de prijzen worden uitgereikt krijgen Marjolein Visser en Sigrid Leeuwerik een eervolle vermelding. Er is helaas geen prijs die je mee naar huis kan nemen, maar Deckwitz houdt ze voor dat schrijver, en winnaar van de Gouden Boekenuil 2014, Joost de Vries ooit ‘begon’ met zo’n eervolle vermelding.

De derde prijs ging naar Michelle Brouwer voor een verhaal waarin met ‘poëtische bewoordingen’ een leven rond een ziekenhuis wordt geschetst. Richard Nobbe krijgt de tweede prijs voor een verhaal vol fantastische zinnen. Wietse van Engeland uit Kiel-Windeweer ontvangt de eerste prijs voor een drietal gedichten. Volgens de jury moet hij wel de liefdesbaby van Rutger Kopland en Jean Pierre Rawie zijn.

De uitreiking wordt afgesloten met een voordracht van de boomlange winnaar. Het is inderdaad een terechte winnaar die iets wat zenuwachtig voordraagt. Na het finaleweekend (waarin alle finalisten ook een aantal workshops volgen) zal dat ongetwijfeld anders zijn.

Verslag en foto’s: Maarten Praamstra

Het juryrapport en de winnende verhalen en gedichten zijn op de website van de organisatie te lezen.

Verslag: Liefdesbaby Kopland en Rawie wint Groningse voorronde Write Now!

Geplaatst: zo, 11 mei 2014