De borrel, of zo je wilt, ‘afterparty’ bij de Soufleur was aangekondigd als ‘filosoferen op het terras’, maar uiteindelijk draaide het toch op een avondje met gedichten uit. Onder aanvoering van Klaas Knillis Hofstra en Kasper Peters werd besloten dat elke aanwezige dichter nog één gedicht zou voordragen.

Dat leidde tot een bonte stoet aan dichters. Het was intiem, het was gezellig en mensen die nooit iets voordragen (zoals ondergetekende) kwamen ook aan het woord.

Doordat een vooropgezet plan ontbrak durfden een aantal dichters meer de vrijheid te nemen: Vahur Afanasjev en Mathilde Schelin droegen zo allebei de Nederlandse vertaling voor van hun gedicht in de bloemlezing. Arjen Nolles greep naar z’n mobiel voor een gedicht over America Today en Gregor Seferens vertaalde ter plekke het gedicht van Mustafa Stitou dat in de bloemlezing was opgenomen. Dien L. de Boer en Rosan Vloedgraven die niet op het theeveld hadden gestaan deden ook hun zegje en Xavier Roelens bracht ook een gedicht.

Voor de voordracht werd een bankje of een rietenstoel beklommen, iets wat volgens sommige dichters het moeilijkste van de voordracht was. Nadat de voordracht was afgerond kon de spreker de volgende dichter aanwijzen. Jan-Willem Dijk werd zo onaangenaam verrast: “Ik kwam hier alleen om bier te drinken”. Gelukkig had iemand nog één van z’n gedichten bij zich.

Alleen Joost Oomen en Klaas Knillis Hofstra brachten twee gedichten. De tweede keer werd Joost begeleid door muzikanten die hem handenklappend ondersteunden. Presentator Klaas Knillis Hofstra sloot af met de haiku die op z’n T-shirt staat. Wie nieuwsgierig is geworden naar de tekst (of het shirt) moet volgend jaar maar naar de Prinsentuin komen.

Maarten Praamstra (redacteur Dichters in de Prinsentuin en webredacteur slaggroningen.nl).

Verslag dichters in de Prinsentuin (deel 6,5) – “Ik kwam hier alleen om bier te drinken”

Geplaatst: zo, 28 juli 2013