Zondagmiddag 11 september wordt er op de Vismarkt te Groningen een veiling georganiseerd om een plaquette bij het geboortehuis van Ben Ali Libi (1895-1943) mogelijk te maken. Er kan geboden worden op huiskameroptredens, gedichten en kunstwerken. Verscheidene winkeliers hebben ook producten ter beschikking gesteld.

Ben Ali Libi was het alias van Michel Velleman (Groningen, 5 januari 1895 – Sobibór, 2 juli 1943). Hij was een in zijn tijd vermaard goochelaar en illusionist die optrad onder de artiestennaam Ben Ali Libi. Hij werd in 1943 door de nazi’s vermoord. Eind vorige eeuw werd zijn naam opnieuw bekend door een inmiddels iconisch gedicht van wijlen Willem Wilmink.

De Groninger stadsdichter Kasper Peters en bibliothecaris Douwe van der Bijl hebben het initiatief genomen tot het plaatsen van een herdenkingsmonument. Michel Velleman werd namelijk geboren aan de Kleine Haddingestraat no. 9, in Groningen. Daarom moet het gedicht van Wilmink daar in de vorm van een plaquette een plaats aan de muur krijgen. In mei 2017, om precies te zijn.

Inmiddels zijn de eigenaar van het pand, de gemeente Groningen en de erven Wilmink bereid gevonden om hun medewerking te verlenen. Omdat het realiseren van de plaquette enkele duizenden euro’s gaat kosten wordt de veiling georganiseerd.

De veiling vindt plaats tijdens de aanstaande Dingen 050 editie en begint om 13.00 uur. Joost Oomen en Kasper Peters (respectievelijk de voormalige en de huidige stadsdichter van Groningen) zijn de veilingmeesters van dienst.

U kunt zelf ook nog bijdragen aan de veiling door daar geschikte ‘dingen met een verhaal’ voor aan te bieden. Michel de Vries, organisator van Dingen 050 en van de veiling, adviseert u graag.

De te veilen items zijn de 11e september vanaf 11 uur op de Vismarkt te bekijken. Een deel van de aangeboden items is ook voorafgaand aan de veiling op Facebookpagina van Dingen 050 te zien.Tijdens de veiling kan iedereen natuurlijk ook meebieden.

Rechtstreeks geld doneren om te helpen is mogelijk. Stort dan een bedrag op de rekening van Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG). Het IBAN-nummer is NL42DEUT0595694578, graag o.v.v. Ben Ali Libi Er is een bedrag van enkele duizenden euro’s nodig om een mooie en degelijke plaquette te kunnen maken. Mocht er geld ‘over’ zijn dan wordt dit overgemaakt naar Artsen Zonder Grenzen.

Zie voor meer informatie: http://dingen050.blogspot.nl/

Veiling voor plaquette Ben Ali Libi

Geplaatst: di, 6 september 2016