Elf dagen lang staat Groningen in het teken van Noorderzon. Het performing arts festival vindt van 18 tot en met 28 augustus plaats in en rond het Noorderplantsoen. Evenals voorgaande jaren is Literaturia het poëtische en literaire programma van het festival en kan de literatuurliefhebber elke dag aan z’n trekken komen. Daarnaast vinden er ook enkele andere optredens plaats van, vooral, Groningse auteurs.

18 augustus
Donderdag 18 augustus is Herman Sandman te gast bij de Symfonie voor de Veenkoloniën. Performer en schrijver Klaske Oenema verwelkomt van 18 augustus tot en met maandag 21 augustus publiek in haar container voor korte optredens van telkens twintig minuten.

19 augustus: Hagar Peeters
Literaturia gaat op vrijdag 19 augustus van start met Hagar Peeters, de kersvers Fintro-Literatuurprijswinnares vertelt het verhaal achter haar succesroman Malva, een prachtige geschiedenis over de gemankeerde dochter van Pablo Neruda.

20 augustus: Around the Rug
Een Perzisch tapijtje, een bar en een microfoon, meer is er niet nodig om een echte literaire zaterdagavond te maken. Lebowski is extreem trots dat hun hoofdstedelijke succesformule Around the Rug eenmalig naar het Noorden mag en propte daarom een paar van hun beste paarden in een busje. Verwacht literair en poëtisch vuurwerk van: Jonah Falke, Tim Foncke, Anneke Claus, Jonathan Griffioen, Roxane van Iperen, Joost Vandecasteele, Timo Bruijns en Eva Waterbolk

21 augustus: Jheronimus Bosch en Caleidoscopisch vertellen
Zondag 21 augustus worden er twee programma’s opgevoerd. Literaturia zocht twee kenners die het werk van Jheronimus Bosch vanuit verschillende standpunten bekijken: de gelauwerde striptekenaar Marcel Ruijters, die een graphic novel tekende over Bosch en dr. Eric De Bruyn, Boschbiograaf en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch. Samen nemen zij u mee langs de belangrijkste werken van de markante schilder die 500 jaar geleden overleed, met bijzondere aandacht voor De Tuin der Lusten.

In de avond kan je naar Caleidoscopisch vertellen, met Tonnus Oosterhoff en Martijn Knol. Aan de hand van zijn roman Op de rok van het universum gaat PC Hooftprijswinnaar Tonnus Oosterhoff in gesprek met collega-schrijver Martijn Knol. In een vorm die zij caleidoscopisch vertellen noemen, analyseren zij, aldus Oosterhoff, “de slordige stapel informatie en desinformatie waaruit de roman bestaat”.

22 augustus: Surinaamse poëzie
De poëtische muziekvoorstelling De Stilte van het Ongesproken Woord is een feest voor oog en oor, en bovenal voor het hart. De drie belangrijkste Surinaamse dichters staan centraal: Trefossa, Shrinivási en Dobru. Hun gedichten zijn verwerkt tot schitterende songs, uitgevoerd door topmuzikanten.

23 augustus: NoorderZlam
Voor de achtste keer komen de beste poetry slammers van Nederland en Vlaanderen bijeen om te strijden voor de titel en de NoorderZlam-beker. De slamdichters presenteren zich razendsnel in competitieverband en het publiek bepaalt de winnaar. Snel, afwisselend en vurig.
In de middag beginnen de optredens van Nyk de Vries en Meindert Talma. Beiden staan tot 27 augustus op het festival met een containervoorstelling.

24 augustus: De Grote Mondigheidskwis
Over het leven wordt veel beweerd: dat je ervan moet genieten, dat je moet durven kiezen, dat je je gevoel moet volgen, dat meten weten is, en dat je kunt als je maar wilt. Hoe komen we aan die wijsheid? Maar vooral: hoe komen we er vanaf?
Volgens de veelgelezen filosoof Coen Simon is filosoferen makkelijker als je denkt. Hij stelt de vragen en u geeft het antwoord. Doe mee, denken is kunnen!

25 augustus: Frank Westerman
De pen is machtiger dan het zwaard. We willen het graag geloven, maar is het waar? Interviewer Han Borg voert een aantal korte gesprekken met Frank Westerman over de zoektocht naar een weerwoord op terreur, aan de hand van zijn bestseller Een woord, een woord, waarin hij de lezer meeneemt langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan.

26 augustus: 100 Jaar Dada
Ode aan Oote is een lofzang op het bijzondere gedicht van Jan Hanlo. Destijds verguisd, inmiddels geliefd en alom bekend. Journalist en Oote-adept Joep van Ruiten leidt het programma in, waarna de Vlaamse schrijfster Fran Bambust het gedicht op een eigenzinnige manier vertolkt en we een muzikale compositie horen van de Amerikaanse jazzpianist Justin Binek. Daarna wordt het tijdschrift Uitgelezen Boeken gepresenteerd, dat voor de gelegenheid is gewijd aan Oote.
Aansluitend viert componist, performer en dichter Jaap Blonk het honderdjarige bestaan van de kunststroming Dada, met sound poetry, vrije improvisatie en natuurlijk zijn majestueuze uitvoering van de Ursonate van Kurt Schwitters. Dada in zijn puurste vorm, gebracht door een unieke persoonlijkheid.

27 augustus: Leve het dandyisme
Aan de hand van illustraties en anekdotes loodst Robert van Raffe, dandy-auteur van de graphic novel Zonder filter, u door de geschiedenis van het dandyisme (van Brummell, Baudelaire en Oscar Wilde tot Warhol en Jort Kelder). Na twintig minuten weet u alles en ziet uw leven er een stuk stijlvoller uit. Zoals het heurt.

Kidsliteraturia
Van vrijdag 19 augustus tot en met zondag 28 augustus: KidsLiteraturia, bij Rotor: Kinderdierenfabriek Bunzel BV.
Maak met behulp van de uitvinders van dierenfabriek Bunzel BV je eigen fabuleuze fantasiedier en ga ermee op avontuur.
Bedenk je eigen verhaal, teken je fantasiedier en maak er een schitterend kunstwerk van.
Fantasie, verhalen en veel kleuren verf in een even uniek als dichterlijk programma voor kinderen van 4 tot 9 jaar.
Met Arjen Boswijk, Sabine van den Berg, Angélique Boter, Bert Nijmeijer, Renée Luth, Martine Veenhuis en Anja Lofvers.

http://literaturia.blogspot.nl/

Veel literatuur op Noorderzon

Geplaatst: di, 16 augustus 2016