De 38e Van der Leeuw-lezing zal op 6 november 2020 om 16.30 uur worden uitgesproken in de Martinikerk in Groningen door schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar Marion Bloem. Als coreferent zal Daan Roovers optreden, filosoof, docent publieksfilosofie en sinds 2019 Denker des Vaderlands.

Het jaar 2020 zou in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Voor het eerst sinds 1945 zou er veel aandacht zijn voor de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Maar het jaar pakte heel anders uit: de coronacrisis maakte grootse herdenkingen onmogelijk en liet zien dat ‘vrijheid’ voor iedereen wat anders betekent. Dat werd extra duidelijk toen in de vroege zomer grootschalige protesten tegen racisme uitbraken, met een explosief publiek debat tot gevolg.

Aan de hand van haar familiegeschiedenis brengt Marion Bloem de bevrijding van Nederlands-Indië en de daarop volgende onafhankelijkheidsstrijd in verband met de coronacrisis en de recente protesten. Op persoonlijke wijze laat ze zien dat de Nederlandse koloniale geschiedenis niet tot het verleden behoort. Nog altijd beïnvloeden sporen uit de koloniale periode de manier waarop we naar de wereld kijken, evenals politieke besluiten en ons collectieve (onder)bewustzijn. Maar er is volgens Bloem een manier om ons van die sporen te ontdoen.

Vanwege Coronamaatregelen zal er bij de lezing helaas geen publiek aanwezig kunnen zijn. De lezing is te volgen via een gratis livestream

Foto: Les Hamilton

Van der Leeuw-lezing door Marion Bloem

Geplaatst: do, 5 november 2020