Vamba Sherif presenteert zaterdag 24 april Ongekende liefde. Sherif richt zich in zijn nieuwe boek tot zijn tienjarige dochter Bentu en verhaalt hoe hij opgroeide in Liberia. Vanuit het Grand Theatre te Groningen wordt een livestream uitgezonden. Martijn Lindeboom zal de auteur interviewen, Simone Atangana Bekono zal voordragen voor en Sherifs dochter Bendu wordt het eerste exemplaar overhandigd.

‘Je hebt me onlangs gevraagd het leven van jouw oma en de omgeving waarin we leefden tijdens mijn kinderjaren voor je op te tekenen.’ Dat zijn de eerste woorden waarmee Vamba Sherif zich in Ongekende liefde tot zijn tienjarige dochter Bendu richt. Daarna beschrijft hij hoe hij opgroeit in een vooraanstaande familie van geestelijk leiders en wetenschappers in Liberia. Een familie waarin plaats is voor verschillende geloven en de vrouwen een cruciale rol spelen. Als de jonge Vamba ongeschreven wetten overtreedt, is het oordeel hard: verbanning. Hij komt terecht in Koeweit, vlucht tijdens de Golfoorlog naar Syrië en belandt uiteindelijk in een azc in Nederland. Terwijl de bloedige burgeroorlog in zijn geboorteland ook zijn familie hard treft, probeert Vamba zich staande te houden in de Nederlandse samenleving.

Vamba Sherif (1973) woont sinds 1993 in Nederland. Hij is schrijver en journalist. Zijn debuutroman Het land van de vaders (1999) is deels gebaseerd op de verhalen van zijn grootmoeder en gaat over de clash tussen uit de VS teruggekeerde slaven en andere Liberianen. Daarna volgden vier romans. Zijn werk is in verschillende talen verschenen. Met Ebissé Rouw stelde hij de verhalenbundel Zwart (2018) samen, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

De boekpresentatie begint zaterdag 24 april om 16.00 uur. De livestream is te zien via de facebookpagina van Uitgeverij de Geus.

Foto Vamba Sherif | Robert van der Molen

Vamba Sherif presenteert ‘Ongekende liefde’

Geplaatst: do, 22 april 2021