Afgelopen avond (5 maart) wonnen Ruth Koops van ‘t Jagt en Berendsje Westra de UK verhalenwedstrijd. Koops van ’t Jagt won de prijs in de categorie beste Nederlandstalige verhaal en Westra won de prijs in de categorie beste Engelse verhaal.

De Universiteitskrant organiseerde voor de tweede keer de verhalenwedstrijd. Ditmaal was het thema Overleven. Uit de 45 inzendingen werden tien verhalen geselecteerd die in de bundel #Overleven zijn gepubliceerd. Studenten en docenten die aan de Universiteit zijn verbonden konden meedoen. De genomineerden waren: Ruth Koops van ‘t Jagt (Vogels tellen), Zoë Zernitz (Buikpotige) , Henk van Putten (Figurante), Kirsten Kamphuis (Schrobben), Elisabeth Oosterling (Vijf kleuren Maria), Stefan van der Poel (Het verdronken land), Felix Poppelaars (De Blauwhelmen), Janneke Heimweg (Nieuwe vrienden), Ryanne Hijmans (Bechterew biggetje) en Berendsje Westra (In my dreams.).

De finale vond plaats in de Usva en werd samen met Literair Dispuut Flanor en Uitgeverij Passage georganiseerd. Er waren optredens van Joost Oomen, Kasper Peters (beiden ook als DJ), Lupko Ellen, Huisdichter Pauline Sparreboom en singer/ songwriter Allard Medema. Van Sparreboom ging een film(pje) in première dat ze samen met Ariënne Dozeman had gemaakt en waarin spetterende gastrollen te zien zijn van Joost Oomen en een goudvis.
Namens de jury voerde Christien Boomsma (eindredacteur UK en jeugdboekenschrijfster) het woord.

Volgens Boomsma bevatte het verhaal van Berendsje Westra één van de mooiste openingszinnen en was het ook het spannendste verhaal dat de jury las. Ruth Koops van ‘t Jagt haar verhaal stak volgens de jury met kop en schouders boven de andere inzendingen uit. Het verhaal gaat over de gevolgen van de brand in een studentenhuis aan de Oude Ebbingestraat van enkele jaren geleden. Ondanks dit zware thema is het verhaal niet te dramatisch, terwijl ze wel de emoties als woede, verdriet en verwerking weet te beschrijven.

Van de genomineerden waren er negen aanwezig. Ryanne Hijmans kon er vanwege een verblijf in het buitenland niet bij zijn. Opvallend was dat Zoë Zernitz voor de tweede keer genomineerd was, vorig jaar was ze genomineerd met het verhaal Lach in lood. Kirsten Kamphuis, één van de andere genomineerden, debuteerde verleden jaar met de jeugdroman Warmwatervrees.

Evenals verleden jaar werd de verhalenwedstrijd van de Universiteitskrant in samenwerking met het Representatie van de Rijksuniversiteit Groningen georganiseerd. De bundel #Overleven verscheen bij Uitgeverij Passage.

UK Verhalenwedstrijd gewonnen door Ruth Koops van ‘t Jagt en Berendsje Westra

Geplaatst: wo, 6 maart 2013