Woensdag 3 februari wordt de Kees van der Hoef Prijs voor de vijfde keer uitgereikt. De voorgaande winnaars namen de prijs op 3 januari in ontvangst op de verjaardag van Kees van der Hoef (3 januari 1935). Sinds dit jaar valt de prijs onder de verantwoordelijkheid van SLAG en besloten is de prijs tijdens de Poëziemarathon uit te reiken. Daarnaast zal de prijs vanaf heden tweejaarlijks worden uitgereikt.

De Kees van der Hoef Prijs werd in 2008 voor het eerst uitgereikt aan Kees van der Hoef zelf. De prijs is naar Van der Hoef vernoemd omdat hij in een periode die al enige tijd achter ons ligt, jarenlang de kar heeft getrokken in het literaire leven in de stad Groningen, soms alleen maar door er bij te zijn. Mede dankzij zijn inspanningen werd een basis gecreëerd waarop anderen konden voortbouwen en Groningen kon uitgroeien tot het literair centrum dat het vandaag de dag is.

De prijs werd wederom uitgereikt in 2009 en 2010. Kanshebbers zijn personen en instellingen die zich gedurende langere tijd in organisatorisch opzicht verdienstelijk hebben gemaakt voor het literaire leven in de stad Groningen, dan wel een stimulerende rol spelen. In 2009 won Tsead Bruinja de prijs en in 2010 nam Coen Peppelenbos de prijs in ontvangst. Sinds 2009 is er een geldbedrag van €250,- aan de prijs verbonden. De winnaar ontvangt tevens een pond paling. Dit is een verwijzing naar één van de bekendere gedichten van Van der Hoef met de regel “De kracht van de herhaling is gelijk aan een spastische paling”.

In 2015 werd de prijs nieuw leven ingeblazen vanwege de tachtigste verjaardag van de naamgever. Ter ere van Van der Hoef werd toen ook een documentaire gepresenteerd ( hier te bekijken). Marleen Vermooten van Café Marleen won toen de prijs.

Dit jaar zijn er drie kanshebbers voor de Kees van der Hoef Prijs: Stichting Poëziepaleis, schrijver/ journalist Herman Sandman en dichter/ filmmaker Renée Luth. Medewerkers en vrijwilligers van SLAG hebben afgelopen december hun stem uitgebracht en de winnaar wordt 3 februari om 16.00 uur bekend gemaakt in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18.

Foto Kees van der Hoef: Jan Glas.

Uitreiking Kees van der Hoef Prijs tijdens de Poëziemarathon

Geplaatst: zo, 3 januari 2016