De Rijksuniversiteit Groningen roept studenten op om een essay in te sturen voor de tweede editie van de Gerrit Krolprijs. De prijs is in 2019 in het leven geroepen door het Talencentrum en de Faculteit der Letteren van de RUG om de aandacht te vestigen op het Nederlands als academische taal. De tweede editie kent het thema ‘scenario’s voor de toekomst’.

Studenten van alle universiteiten uit het Nederlands taalgebied kunnen een in het Nederlands geschreven essay van maximaal 2000 woorden inzenden tot 1 juni 2021. Vervolgens bepaalt een deskundige jury welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie en wordt de winnaar verkozen. De jury bestaat uit Louis Stiller (schrijver), Zito Ysenbaert (winnaar Gerrit Krolprijs 2019), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (schrijver en docent Talencentrum). Gelet wordt op originaliteit, stilistisch vernuft en talent voor divertissement. Het essay van de winnaar van de Gerrit Krolprijs wordt gepubliceerd op literair weblog Tzum. Daarnaast bestaat de prijs uit een geldbedrag van €2000,-.

De prijs is genoemd naar Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee de schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied.

Het reglement is op de website van de universiteit te raadplegen.

Tweede editie Gerrit Krolprijs van start

Geplaatst: vr, 2 april 2021