De Groninger dichter Tonnus Oosterhoff is één van de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs. De prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel wordt op 25 januari 2018, voor de laatst keer, uitgereikt te Den Haag. De winnaar ontvangt € 25.000,-. Andere genomineerden zijn Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar en Mieke van Zonneveld. Zaterdag 20 januari zullen een drietal genomineerden optreden te Groningen.

De genomineerde bundels verschenen tussen 1 september 2016 en 31 augustus 2017. Oosterhoff is genomineerd met zijn bundel Ja nee (de Bezige Bij 2017). Ja nee gaat volgens de jury “over dreiging, de dreiging van het bestaan zelf, waartegen de mens zich in een onmachtige taal verzet. Oosterhoff beschrijft deze existentiële onontkoombaarheid met mededogen en een vitale vorm van ontregeling”.

Oosterhoff debuteerde in 1990 met Boerentijger waarvoor hij de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut ontving. Sindsdien publiceerde hij dichtbundels, romans en essaybundels. In 2003 won hij de VSB Poëzieprijs met de bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen. Zijn voorlaatste bundel Leegte lacht verscheen in 2011. De Volkskrant noemde Oosterhoff toen “een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse poëzie sinds Lucebert.” Eind 2015 verscheen zijn roman Op de rok van het universum die bekroond werd met de prijs voor het Beste Groninger Boek 2016.

Voorafgaande de uitreiking van de VSB Poëzieprijs toeren de genomineerde dichters door Nederland. Op zaterdag 20 januari zullen Tonnus Oosterhoff, Joost Baars en Mieke van Zonneveld optreden in Groningen. Dat programma maakt onderdeel uit van de Poëziemarathon.

Foto: Henk Veenstra

Tonnus Oosterhoff genomineerd voor de VSB Poëzieprijs

Geplaatst: di, 7 november 2017