Vandaag heeft de Stichting Literaire Activiteiten Groningen de winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2016 bekendgemaakt. In de categorie ‘fictie’ won Tonnus Oosterhoff met zijn roman Op de rok van het universum. Het boek Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken van Siemon Reker won de prijs in de categorie non-fictie. Tonnus Oosterhoff zal aanstaande zaterdag 5 november op festival Het Grote Gebeuren voorlezen uit zijn winnende boek.

De winnaars ontvingen uit handen van Anton Brand, voorzitter van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, de prijs: een door kunstenaar Oscar Venema en dichter Rense Sinkgraven gemaakt kunstwerk getiteld ‘Uno Basta’. De andere genomineerde auteurs waren Wouter Godijn, Reinder Reinders, Vamba Sherif, Barbara Stok en de brievenboeken van Rudolf Agricola en Nanne Tepper.

Jury en prijs
De jury voor Het Beste Groninger Boek wisselt jaarlijks en bestond dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen. De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 voorafgaand aan festival Het Grote Gebeuren uitgereikt. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Peter Middendorp, Herman Sandman, Auke Hulst en Barbara Stok.

Uit het juryrapport
De jury over Op de rok van het universum: “Het is zo’n belangrijk boek wat ons betreft, dat we het een heel groot publiek gunnen om er kennis mee te maken. Bijzonder, en als je door de eerste stukken heen bent ook van grote schoonheid en zeggingskracht.”
De jury over Biografie van het Gronings. De taal van Groningen in 1001 stukken: “Het is een bijzonder boek, het is een uniek boek. Nooit eerder werd op deze manier geprobeerd een overzicht te geven van de Groninger taal en literatuur.”

Het Grote Gebeuren – beleef het boek!
Zaterdag 5 november verwelkomt Stichting Literaire Activiteiten Groningen tientallen schrijvers in de Groninger Forum Bibliotheek. Onder anderen op het programma: succesvolle debutanten als Roos van Rijswijk (winnaar Anton Wachterprijs 2016), de winnaars van Het Beste Groninger Boek 2016, en topauteurs als Arnon Grunberg, Daniel Kehlmann, Ernest van der Kwast, Renate Dorrestein, Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer en Nelleke Noordervliet. Jong Gronings en Duits talent brengt de tweetalige voorstelling Grenzprozess/Grensproces en we bespreken met nieuwe lezers hun kennismaking met de Nederlandse taal en literatuur.

Kaartverkoop
Kaarten voor Het Grote Gebeuren zijn verkrijgbaar via www.hetgrotegebeuren.nl en aan de kassa van het Groninger Forum.

Evenement: Het Grote Gebeuren – festival voor schrijvers en lezers
Locatie: Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18
Datum: zaterdag 5 november 2016, aanvang 20:00 uur
Voorverkoop € 17,50 / €15,- met studentenkaart of bibliotheekpas
Kaarten aan de deur kosten € 25,- (€20,- met studentenkaart of bibliotheekpas)

Het volledige juryrapport staat in de bijlage: Juryrapport 2016

Tonnus Oosterhoff en Siemon Reker winnaars Beste Groninger Boek 2016

Geplaatst: zo, 30 oktober 2016