Groningen is een straatgedicht rijker! Vanaf 15 januari vind je op de hoek van de Goeverneurstraat en de Meeuwerderweg het gedicht ‘De oude vrijer’ van schrijver, dichter en vertaler J.J.A. Goeverneur (1809-1889). Het gedicht is uitgesneden uit een plaat cortenstaal, dat bevestigd is aan een raamkozijn van supermarkt Coop. Het straatgedicht is een initiatief van Stichting Straatpoëzie Groningen, die hiervoor een succesvolle crowdfundingactie opzette. Vanwege de coronamaatregelen is een officiële onthulling nu niet mogelijk. Later dit jaar zal dit alsnog gebeuren.

Stichting Straatpoëzie Groningen streeft naar meer poëzie in de openbare ruimte van de gemeente Groningen. De onafhankelijke stichting wil haar projecten financieren door crowdfunding. Oftewel: met giften en donaties van iedereen die de poëzie in Groningen een warm hart toedraagt.

Goeverneur

Johan Jacobus Antonie (Jan) werd in 1809 geboren in Hoevelaken alwaar zijn vader predikant was. In 1816 verhuisde hij naar Groningen. Hier ging hij theologie studeren. Met een aantal medestudenten richtte hij de Groninger Studenten Almanak op. Voor dit blad schreef hij vele bijdragen onder de naam Jan de Rijmer.

Goeverneur werd bekend als schrijver en vertaler. Hij vertaalde onder andere ‘De Reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen’ (1858). Voor studentencorps Vindicat Atque Polit schreef hij het plechtige ´Zwaardlied´, dat nog steeds wordt gezongen. Van 1843 tot 1879 was hij redacteur van het familieblad ‘De Huisvriend’.

Goeverneur bleef zijn gehele leven vrijgezel en woonde op meerdere adressen in de stad Groningen. Hier overleed hij op 18 maart 1889.

Straatgedicht Jan Goeverneur in Goeverneurstraat geplaatst

Geplaatst: vr, 15 januari 2021