Na een digitale editie in 2020 verwacht de Stichting van der Leeuw-lezing weer bezoekers te verwelkomen in de Groningse Martinikerk. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans zal vrijdag 19 november de 39e Van der Leeuw-lezing uitspreken. Coreferent is documentairemaker, schrijver en performer Emma Lesuis. De Volkskrant, sponsor van het evenement, maakte vandaag de namen van de sprekers bekend.

‘Van wie is de verbeelding?’ is de vraag die Hertmans centraal stelt. “In een samenleving waarin iedereen meer en meer de eigen identiteit opeist, kun je je afvragen: is het aan ons om te bepalen hoe anderen over ons denken? Dat raakt volgens Hertmans het hart van de literatuur, wier bestaansrecht zo ongeveer de inleving in de ander is.”

Van Hertmans verscheen verleden jaar De opgang, waarvoor Hertmans onderzoek deed naar de SS’er die tijdens de Tweede Wereldoorlog het huis bewoonde dat de auteur in 1979 kocht. Hij publiceerde talloze romans en dichtbundels, Oorlog en terpentijn is zijn bekendste werk. Emma Lesuis is bekend van de live documentaire Aardappelbloed. Hierin onderzoekt ze de wortels van haar oudmoeder (de moeder van haar betovergrootmoeder) in Suriname. Haar eigen positie over de discussie over identiteit betrekt ze ook in het verhaal.

Het is nog niet bekend of coronamaatregelen in november gevolgen hebben voor het aantal beschikbare kaarten. Hierover volgt in september bericht. De Van der Leeuw-lezing is een initiatief van de stad Groningen, de provincie Groningen, de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Stichting Martinikerk en de Volkskrant.

Foto Stefan Hertmans door Saskia Vanderstichele

Stefan Hertmans en Emma Lesuis verzorgen Van der Leeuw-lezing

Geplaatst: ma, 30 augustus 2021