De enige Groninger dichter die het heeft geschopt tot Dichter des Vaderlands is Driek van Wissen (1943-2010). Tot nu toe wordt hij in de stad geëerd door een sonnet op de muur van restaurant Brussels Lof en een snelsonnet op de voordeur van café Wolthoorn & Co. Om ook zijn verdiensten buiten de horeca te belichten, start Stichting Straatpoëzie Groningen een inzamelingsactie voor het plaatsen van zijn gedicht ‘Eendjes’ op of bij het Van Brakelplein in Groningen, in de wijk waar hij jarenlang heeft gewoond.

Driek van Wissen

Driek van Wissen (1943-2010) debuteerde in de jaren zeventig als dichter twee keer, eerst met een sonnettenbundel samen met Jean Pierre Rawie en daarna op eigen kracht. Zijn hele leven lang zou hij vormvaste, toegankelijke gedichten schrijven, zoals sonnetten, snelsonnetten, ollebollekes en limericks. Voor zijn gehele oeuvre op het gebied van het light verse kreeg de dichter in 1987 de Kees Stipprijs van het tijdschrift De Tweede Ronde. Op radio en tv trad hij, getooid met vlinderdas, regelmatig op als taaldeskundige, -criticus en -virtuoos. In 2005 werd Van Wissen gekozen tot de tweede Dichter des Vaderlands. Van Wissen overleed op 21 mei 2010 tijdens een vakantie in Istanbul.

Eendjes

Wij voeren vaak de eendjes met z’n tweetjes
Met bikkelharde opgespaarde sneetjes.
Het is soms maar een kruimeltje per eend,
Maar toch helpen ook hier de kleine beetjes.

Straatpoëzie

Stichting Straatpoëzie Groningen zet zich in voor meer poëzie in de openbare ruimte van de gemeente Groningen. Begin dit jaar realiseerden we een gedicht van J.J.A. Goeverneur in de Goeverneurstraat in de Oosterpoort. Het gedicht ‘Eendjes’ willen we plaatsen in de wijk waar Van Wissen jarenlang heeft gewoond: bij of in de vijver van het Van Brakelplein in de Zeeheldenbuurt. Het ontwerp, een stalen plaat in de vorm van een eend, is van Nadeschda Broere.

Inzamelingsactie

Als onafhankelijke stichting willen we ook dit project financieren door crowdfunding. Oftewel: met giften en donaties van iedereen die de poëzie in Groningen een warm hart toedraagt. Op 21 mei 2021, de elfde sterfdag van Van Wissen, starten we met de inzameling. Het streefbedrag is 5.000 euro, benodigd voor het ontwerp, de productie en de plaatsing. Het streven is het gedicht op 21 mei 2022, Van Wissens twaalfde sterfdag, te onthullen. Kijk voor meer info op www.straatpoeziegroningen.nl/driek

Foto: Artist impression Nadeschda Broere

Start inzameling voor straatgedicht Driek van Wissen op Van Brakelplein

Geplaatst: do, 20 mei 2021