Stefan Nieuwenhuis, de stadsdichter van Groningen, heeft op de website van Buro05 het programma bekendgemaakt dat ter gelegenheid van zijn afscheid plaats zal vinden.

Toen Nieuwenhuis eind 2010 solliciteerde voor de functie van stadsdichter voor de periode 2011-2013 gaf hij al aan zich in te willen zetten voor het toegankelijk maken van poëzie voor een breed publiek. Het programma waarmee hij op 31 januari afscheidt neemt sluit hier nadrukkelijk op aan.

Die dag laat hij de nieuwe generatie Groningse dichters aan het woord. Leonie Veraar, Obe Alkema, Mathilde Kuijper, Jannes Heidinga en Pauline Sparreboom zullen samen met Stefan Nieuwenhuis optreden in Boekhandel Van der Velde.

Om half vier gaat het in optocht van boekhandel Van der Velde via Munnekeholm en het Gedempt Zuiderdiep naar het Emmaplein, waar Nieuwenhuis om vier uur ‘s middags de eerste interactieve gedichtengenerator van Nederland onthult: de Po-E-Matic, die hij samen met Vincent Bruijn heeft bedacht en ontwikkeld.
De Po-E-Matic is een interactieve touch-screen die is ingebouwd in de videobusstop van Rem Koolhaas. Door middel van keuzes en ingevoerde woorden wordt er een gedicht samengesteld. Dit resultaat wordt verstuurd naar de website van de Po-E-Matic, waar het gedicht te lezen is. De Po-E-Matic is een project binnen het NP3.npeg programma van de Groningse mediacombinatie NP3.

Stefan Nieuwenhuis treedt de komende weken nog enkele malen op in Groningen. Tijdens de proloog van de Poëziemarathon zal hij als poëzie DJ fungeren en voorafgaande zijn afscheid treedt hij op in het Martiniziekenhuis te Groningen.

Stadsdichter onthult interactieve gedichtengenerator tijdens landelijke Gedichtendag

Geplaatst: wo, 16 januari 2013