De lezingenreeks Spraakmakende Boeken verwacht het komende seizoen weer publiek bij de lezingen te verwelkomen. Bij de eerste lezing op 23 september is er beperkt plek en wordt er met registratie en (bij veel belangstelling) met een wachtlijst gewerkt. Wij zijn licht van Gerda Blees staat in september centraal. De roman beschrijft vanuit verschillende perspectieven hoe een lid van een woongroep een hongerdood sterft doordat ze willen leven van licht en lucht. Hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Mathijs Sanders zal de lezing verzorgen.

Programma 2021-2022

  • 23 september 2021, Gerda Blees: Wij zijn licht (Podium, 2020) door Prof. dr. Mathijs Sanders.
  • 28 oktober 2021, Claudia Durastanti: De vreemdelinge (De Bezige Bij, 2020) door Dr. Els Jongeneel.
  • 25 november 2021, Anjet Daanje: De herinnerde soldaat (Passage, 2019) door Dr. Henk Harbers.
  • 20 januari 2022, Kazuo Ishiguro: Klara en de zon (Atlas Contact, 2021) door Dr. Kees de Vries.
  • 3 maart 2022, (Her)ontdek een meesterwerk – Joseph Roth: Radetzkymars (van Oorschot, 2020) door Dr. Peter Groenewold.
  • 7 april 2022, Chris Ware: Rusty Brown (Concertobooks, 2019) door Prof. dr. Barend van Heusden.
  • 12 mei 2022, Amanda Gorman: The Hill We Climb (In 2021 bij Meulenhoff te verschijnen Nederlandse vertaling van haar gedichten) door Esmé van den Boom, MA. Met een bijdrage van stadsdichter Myron Hamming.

Spraakmakende Boeken richt zich op geïnteresseerde lezers: van deelnemers aan leeskringen tot verstokte alleen-lezers, van scholieren-die-voor-hun-lijst-lezen tot ouderen-die-weer-tijd-hebben. De kern van de voordrachten bestaat uit een interpretatie van het betreffende werk; verder wordt er aandacht geschonken aan de schrijver en zijn of haar oeuvre, aan de plaats van dat oeuvre in de literatuur van het betreffende taalgebied en aan de ontvangst van het werk.

De opzet is zodanig, dat zowel personen die het betreffende werk hebben gelezen, als ook anderen de besprekingen kunnen volgen. De lengte van de lezingen is ongeveer twee maal drie kwartier, waarbij in de laatste helft gelegenheid zal zijn voor discussie.

De lezingen vinden plaats in de Offerhauszaal van het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 te Groningen. De toegang is gratis, maar reserveren is wellicht noodzakelijk.

Spraakmakende Boeken weer met publiek

Geplaatst: wo, 25 augustus 2021