Sigrid Kingma (Drachten, 1989) is afgelopen vrijdag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Sigrid Kingma volgt daarmee Nyk de Vries op die met de presentatie van een nieuwe dichtbundel afscheid nam van zijn functie als Dichter van Fryslân.

Dichter van Fryslân Sigrid Kingma: “Ik ben verheugd over mijn benoeming tot Dichter van Fryslân! De rol van Dichter van Fryslân past bij mijn werkwijze als dichter. Ik zoek het podium, heb een scherp oog voor wat er speelt en streef er naar om boven het alledaagse uit te stijgen. De komende twee jaar wil ik gebruiken om poëzie een groter bereik te geven door kunstvormen te combineren.”

Als Dichter van Fryslân treedt Sigrid Kingma in de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Ze schrijft zes tot tien gedichten per jaar, geïnspireerd door opvallende en actuele zaken in de provincie Fryslân. Een adviescommissie, bestaande uit Annemarie Lindeboom, Cilla Geurtsen en Tsead Bruinja (voorzitter), heeft de nieuwe Dichter fan Fryslân voorgedragen aan Gedeputeerde Staten.

Sigrid Kingma studeerde Nederlands en Fries en debuteerde in 2016 met de bundel Reade triedleas bij uitgeverij Frysk en Frij. Een van de commissieleden beschreef haar werk als volgt: “Sigrid Kingma presenteert zichzelf vol overtuiging. Ze kijkt je recht aan tijdens haar voordracht: ze komt binnen. Haar gedichten zijn toegankelijk, maar ze hanteert niet de meest voor de hand liggende woordkeus. De poëzie van Kingma is van nu, maar overstijgt het alledaagse. Het is aardse poëzie met een diepere laag.” Een ander jurylid noemde haar gedichten “helder en verhalend, speels en persoonlijk.”

Het juryrapport lees je op de website dichterfanfryslan.nl. Daar is ook het gedicht Trui te lezen.

Foto: Sigrid Kingma tijdens Dichters in de Prinsentuin 2016 | Henk Veenstra

Sigrid Kingma nieuwe Dichter fan Fryslân

Geplaatst: zo, 14 november 2021