De shortlist van genomineerden voor Het Beste Groninger Boek 2014 is bekend. Uit een totaal van 49 titels koos de jury tien boeken uit voor de shortlist: vijf in de categorie ‘fictie’ en vijf in de categorie ‘non-fictie’. Op 1 november vindt de jaarlijkse uitreiking van de prijs voor Het Beste Groninger Boek plaats. De genomineerde boeken zijn:

Genomineerden non-fictie:
Gert Kortekaas e.a., Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen
Aafke Steenhuis, De Eems; een stroom van beelden
Frans Westra, Sassenhein ; een dorado onder Haren
Menno Wielinga, Het Engelse kamp Groningen 1914-1918 ; De geschiedenis van 1500 Engelse militairen tijdens de eerst wereldoorlog
Jeroen van Zanten, Koning Willem II 1792 – 1849

Genomineerden fictie:
Yvonne van den Berg, De viool van mijn moeder
Janneke Holwerda, Maan op de heenweg
Martine Letterie en Karlijn Stoffels, Dwars door de storm
Klaas Schuurman, Dwaalgif
Meindert Talma, Kelderkoorts

Jury en prijsuitreiking
De jury bestaat uit Hanneke Boonstra (hoofdredacteur Universiteitskrant), Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Martin Disberg (Biblionet Groningen). Op zaterdag 1 november om 17.00 uur, voorafgaand aan het literaire festival Het Grote Gebeuren in de Centrale Bibliotheek Groningen, zal de jury bekendmaken welke twee boeken de prijs voor Het Beste Groninger Boek van 2014 winnen. De prijsuitreiking is gratis toegankelijk.
De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt uitgereikt sinds 2009. Onder de winnaars van voorgaande jaren bevinden zich auteurs als Auke Hulst, Herman Sandman en Barbara Stok.

Festival Het Grote Gebeuren
De winnaars van de prijs voor Het Beste Groninger Boek zullen op zaterdagavond 1 november ook te zien zijn op festival Het Grote Gebeuren. Zij worden geïnterviewd en lezen voor uit hun winnende boek. Daarnaast geven nog vele andere topauteurs die avond acte de présence, onder wie Adriaan van Dis, Ilja Leonard Pfeijffer en Renske de Greef. Muziek is er van Jan Rot en broeder Dieleman. Toegangskaarten kosten in de voorverkoop slechts €15,- (€12,50 voor studenten en bibliotheekleden) en zijn verkrijgbaar via www.hetgrotegebeuren.nl, en bij de Centrale Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18) en Boekhandel Van der Velde (Guldenstraat 20) te Groningen.

Shortlist van Het Beste Groninger Boek 2014 bekend

Geplaatst: wo, 8 oktober 2014