De shortlist van genomineerden voor Het Beste Groninger Boek 2016 is bekend, meldt de Stichting Literaire Activiteiten Groningen, die deze prijs jaarlijks uitreikt. Uit een totaal van 41 inzendingen koos de jury acht boeken die in aanmerking komen voor de prijs: vier in de categorie ‘fictie’ en vier in de categorie ‘non-fictie’. Op zondagmiddag 30 oktober vindt de uitreiking van de prijs voor Het Beste Groninger Boek 2016 plaats. De genomineerde boeken zijn:

Genomineerden fictie:
– Wouter Godijn, De liefdesmachine (Atlas Contact)
– Tonnus Oosterhoff, Op de rok van het universum (Bezige Bij)
– Vamba Sherif, De zwarte Napoleon (De Geus)
– Barbara Stok, Toch een geluk (Nijgh & Van Ditmar)

Genomineerden non-fictie:
De atlas van Beckeringh. Het Groninger landschap in de 18e eeuw. Martin Hillenga, Reinder Reinders en Auke van der Woud (red.) (W Books)
– Rudolf Agricola, Brieven, levens en lof van Petrarca tot Erasmus. Uit het Neolatijn vertaald door Fokke Akkerman en Adrie van der Laan (Wereldbibliotheek)
– Siemon Reker, Biografie van het Gronings (In Boekvorm)
– Nanne Tepper, De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001. Ingeleid en samengesteld door Nick ter Wal (Atlas Contact)

Jury en prijs
De jury bestaat dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen.
De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt door Stichting Literaire Activiteiten Groningen. In aanmerking komen boeken in de categorieën fictie en non-fictie, die zich afspelen in / handelen over Groningen en/of geschreven zijn door een in stad of provincie Groningen woonachtige auteur. Onder de eerdere winnaars zijn Auke Hulst, Herman Sandman, Barbara Stok, Ger Kortekaas en Peter Middendorp.

Prijsuitreiking
Op zondag 30 oktober, om 15:00 uur in het Groninger Forum (locatie Oude Boteringestraat 18, Groningen), zal de jury bekendmaken welke twee boeken de titel Het Beste Groninger Boek van 2016 winnen.
De prijsuitreiking is gratis toegankelijk.

Winnaars bij Het Grote Gebeuren op 5 november
De winnaars van de prijs voor het Beste Groninger Boek 2016, in de categorieën fictie en non-fictie, zullen ook optreden tijdens Het Grote Gebeuren. Dit jaarlijkse festival voor schrijvers en lezers vindt op zaterdag 5 november vanaf 20:00 uur plaats in het Groninger Forum (locatie Oude Boteringestraat). Verdere gasten zijn Renate Dorrestein, Marcel Möring, Ernest van der Kwast, Nelleke Noordervliet, Arnon Grunberg en vele anderen.

Kaarten voor Het Grote Gebeuren kosten in de voorverkoop slechts €17,50 (€15,- voor studenten en bibliotheekleden) en zijn verkrijgbaar via www.hetgrotegebeuren.nl en aan de kassa van het Groninger Forum (locaties Hereplein en Oude Boteringestraat).